De flesta tror att lunchen är svensk

Två av tre tillfrågade uppger att den senaste lunch de åt på restaurang hade en svensk råvara som huvudingrediens. Gällande matens ursprung tror de flesta sig veta på restaurang till skillnad från i matbutiken där de kan göra medvetna val.

17 procent vet inte var råvaran i deras senaste lunch kommer ifrån, 66 procent uppger att den är svensk. Foto: Mostphots

Det är Landshypotek Bank som låtit Novus göra en undersökning. Resultatet visar att 17 procent inte har en aning om vad det är för råvara de äter. Men hela 66 procent svarar att huvudingrediensen i deras senaste lunch var svensk.

Att det verkligen var svenskt är dock något som Landshypotek ifrågasätter lite grann. De tar bland annat upp de senaste årens undersökningar i media som granskat var köttet på restauranger kommer från. Sveriges Radio Dalarna gjorde en undersökning på 50 restauranger där i stort sett ingen serverade svenskt, många visste inte heller vad köttet hade för ursprung.

Våga fråga

Dagens Nyheter har gjort en annan stickprovsundersökning i Stockholm och Göteborg där kalvköttet genomgående kom från Holland och Tyskland, även större restaurangkedjor serverade utländskt kött, skriver Landshypotek.

– Det är positivt att många vill äta svenskproducerad mat. Viljan får gärna övergå i en medvetenhet och vi uppmuntrar att man ställer frågan om matens ursprung på restauranger och i butiker. Våga helt enkelt fråga var köttet eller potatisen kommer ifrån, säger Margareta Lindahl, Företagsmarknadschef på Landshypotek Bank, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det finns flera mervärden att välja svenska råvaror. Att det används mindre kemikalier är en. Den bättre djuromsorgen är en annan, säger Margareta Lindahl.

Mindre kemikalier

I undersökningen frågade man även om man tror att svenska bönder använder mer eller mindre kemikalier i det svenska jordbruket jämfört med andra EU-länder. 

Där svarade 78 procent att svenska bönder använder mindre kemilkalier. 

Frågorna ställdes av undersökningsföretaget Novus med 2 000 svarande i oktober 2016.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste