Shekarabi: Oacceptabelt att kommunerna inte ställer krav i upphandling

Civilminister Ardalan Shekarabi är tydlig i att det är oacceptabelt att så få kommuner ställer krav på köttet de upphandlar. 

 Ardalan Shekarabi Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

– Det är inget fel på att köpa kött från andra länder, men är det okej att köpa kött utan att ställa krav på att köttet ska producerats i enlighet med svenska djurskyddsregler? Nej, det är inte okej, säger Ardalan Shekarabi, i en film som delats på hans twitterkonto.

– Vi fastslog i den nationella upphandlingstrategin att krav på djurskydd i enlighet med vår lagstiftning ska ställas i offentliga upphandlingar. Vi har möjliggjort det i lagstiftningen, men ändå görs det inte i många kommuner, det är inte acceptabelt, det är dubbelmoral. 

– Det drabbar våra bönder och ger våra konsumenter kött med betydligt sämre djurskydd, Det är inte okej, det är dags att förändra beteendet på kommunerna. 

Ta frågan vidare

Helena Jonsson, LRF:s förbundsordförande tycker det är bra att civiliministern är tydlig, men vill se att frågan tas vidare. Foto: Carolina Wahlberg

LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson kommenterar Shekarabis utspel:

– Det är bra att Ardalan Shekarabi är tydlig. Nu hoppas jag att han tar frågan vidare så att attityderna verkligen ändras hos dem det berör. Det här är en oerhört viktig fråga för Sverige, för landsbygden, för miljön och för framtida arbetstillfällen.

 

Se filmen nedan.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 maj 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste