Nytt maltkorn öppnar upp för export

Maltkornsorten Laureate som förädlats av Syngenta har nu godkänts av IBD, Institue of Brewing and Distilling. Detta öppnar upp för mer odling och stora exportmöjligheter för de svenska odlarna.  

Att en ny sort blir godkänt av brittiska IBD öppnar upp möjligheten för mer odling och större export till de stora bryggerihusen. Foto: Mostphotos

För att en maltkornsort ska få användas till bryggeri och destillering måste sorten få ett så kallat ”full approval” från Brittiska IBD. Vilket nu alltså hänt med den nya maltkornsorten Laureate, som blir en del av tidigare godkända sorter som Propino, Quenche, KWS irina och RGT Planet.

– Vi är stolta över att ha lyckats förädla fram en toppsort som kan blir en bra efterträdare till Quench och Propino som dominerat marknaden i många år, säger Carsten Lundsteen, utsädeschef på Syngenta, i ett pressmeddelande.

För att en ny sort ska bli godkänd för marknaden krävs en hel del och det tar tid. Det är många egenskaper som ska utvärderas då det är väldigt viktigt att sorten håller en jämn kvalité i odlingen och så ska den naturligtvis fungera i bryggeriprocessen. 1 000 ton korn testas i varje test och IBD genomför max fem olika sorttester varje år.

Vid tester runt om i Europa har maltkornsorten Laureate visat på en stabil och hög avkastning, och vid tester i Sverige var sorten den höst avkastande i Skåne förra året, (relativtal 111, vilket var 10 procent mer än referenssorten). I de obehandlade leden visade sorten också ett väldigt starkt resultat, vilket tyder på en stark sjukdomsprofil, skriver Syngenta.

I år kommer sorten att finnas i begränsad upplaga. Men nästa år kommer en full lansering att ske. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste