Jordbruksverket förtydligar kring förbud i EFA

Efter en omröstning på EU-nivå blir det förbjudet att använda växtskyddsmedel i ekologiska fokusarealer. Man kommer dock få använda glyfosat innan sådd i kvävefixerande grödor.

Den som vill odla baljväxter som EFA-gröda 2018 får jobba utan växtskydd. Man får dock behandla med glyfosat innan sådd. Foto: Carolina Wahlberg

För de som funderar över huruvida baljväxtodling kommer att vara aktuellt efter att EU inför förbud mot växtskydd i EFA-grödor kan Jordbruksverket förtydliga en del gällande regelverket.

EFA-arealerna utgörs av tre områden, träda, kvävefixerande grödor och insådd i huvudgröda. Lars Hansson på Jordbruksverket förklarar hur det ligger till.

  1. EFA-träda ska ligga från den 1 januari till 15 juli. Då är det under den perioden som det är växtskyddsmedelförbud.
     
  2. För de kvävefixerande grödorna gäller villkoret från och med sådd till skörd. Det kan enligt Lars bli frågan om ett slutdatum men det är inte klart ännu. Detta innebär dock att man får lov att behandla med glyfosat innan sådd.
     
  3. Gällande insådd i huvudgröda, får man behandla huvudgrödan som vanligt. Men efter skörd inträder ett förbud mot besprutning och sedan måste den insådda grödan ligga i runt åtta veckor. Om det kommer att handla om ett fast behandlingsförbud under en standardperiod är ännu inte klart.

– EFA har inneburit en positiv utveckling för de kvävefixerande grödorna i Sverige och en av invändningarna mot förslaget var att odlingen skulle krympa. Vi tycker EFA har tillfört miljönytta och annan nytta, träda har vi tillräckligt med ändå, säger Lars.

Jordbruksverket har som mål att komma med mer exakt information om hur villkoret kommer att utformas innan höstsådden menar Lars. Föreskriften kommer att träda i kraft formellt vid årsskiftet så det formella beslutet kan dröja. 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste