Flyghavre ger träda istället för böna

Simon Säfström bedriver växtodling i Mälardalen och menar att förbudet att bekämpa i EFA-grödor kommer att slå hårt mot hans odling. Resultatet kommer sannolikt inte att gynna biodiversiteten. 

Om man har flyghavre är det inte helt enkelt att fortsätta odla åker böna som EFA-gröda. En av dem som inte vågar chansa är Simon Säfström som troligtvis får lägga träda som EFA istället för åkerböna. Foto: Mats Johansson
Simon Säfström driver ett lantrbuk med växtodling i Mälardalen. Foto: Privat

– Jag tycker att det är helt uppåt väggarna att vi ska ha samma regler i hela EU utan rätt att sätta våra egna regler när det är så extremt skilda förhållanden! Det går emot allt som vi vill uppnå med biologisk mångfald och inhemsk produktion av exempelvis proteingrödor, säger Simon till Jordbruksaktuellt.

Sedan förgröningen infördes har Simon ökat upp sin odling av åkerböna. Men ett förbud mot växtskyddsmedel i EFA-gröda kommer göra det svårt för honom att lägga dem som EFA framöver.

Chansa med flyghavre

– Jag har aldrig kört någon bekämpning mot örtogräs i åkerbönan, utan håller efter det i växtföljden och ogräsharvar, i vissa fallet har vi inte ens gjort det. Men vi har problem med flyghavre och kör alltid en bekämpning mot det i åkerbönan, jag kommer inte våga chansa och skippa det.

Simon odlar på runt 200 hektar och behöver ha åkerböna på cirka 13 av dem för att uppfylla kravet om förgröning.

– Det är bara två år som jag kan odla åkerböna som EFA-gröda på skiften som är fria från flyghavre, där jag vågar chansa och köra utan behandling. Sedan får man väl lägga i träda.

Men i och med att trädan inte får brytas förens den 15 juli, kan det bli svårt för Simon att så höstrapsen.

– Det blir tokigt ur rapsetableringssynpunkt, vi vill gärna så innan den 5 till 10 augusti så då blir det tight. Det är klart det är möjligt att så senare men för en bra etablering bör vi få ner rapsen tidigt här i Mälardalen.

Böna eller träda

Att lägga marken i träda innebär inte bara problem med rapsen, det är även ett inkomstbortfall.

Att plocka fälten rena från flyghavre i åkerbönan, är teoretiskt möjligt men i praktiken är det både svårt och ineffektivt att bege sig ut i en obehandlad åkerböna och tro att man ska kunna plocka rent.

– Det man vet är att så fort du går över fältet och hittar flyghavre, så kan du kan gå två man en hel dag och plocka ett par större fläckar och ändå inte få bort allt. Det kostar betydligt mer än en bekämpning och det blir inte bra resultat.

– Åkerbönan är även bra för att hålla undan flyghavren. Den gror ofta på våren och då har jag chans att på ett effektivt sätt behandla den i åkerbönan och få ner fröbanken, i princip har man 100 procent effekt i baljväxterna.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 16 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste