Danska staten investerar i Kina

Danska staten investerar 30 miljoner danska kronor i en ny stor grisgård i Kina. Gården ska producera 180 000 slaktgrisar i första skedet, men långsiktigt ska produktionen vara den dubbla. 

Danska staten investerar 30 miljoner danska kronor i en ny grisgård i Kina. Foto: Carolina Wahlberg 

Danska staten investerar tillsammans med två kinesiska investerar 30 miljoner danska kronor i en ny stor grisgård i Kina. Investeringen sker genom Industrialiseringsfonden för U-länder IFUs lantbruksfond. Gården är designad av Danish Farm Design, företaget har även en ägarandel genom en av de kinesiska investerarna. Av de kinesiska investerarna är en privat och den andra statlig.

Redan i slutet av augusti ska de första grisarna vara på plats i de nya stallarna. Gården ska i första omgången producera 180 000 slaktgrisar, men planen är att produktionen senare ska fördubblas.

– Den samlade investeringen i grisgården är på mer än 900 miljoner danska kronor, säger Anders Nellemose, investeringsdirektör för IFUs lantbruksfond till Børsen.

Målet med investeringen från den danska statens sida är dels att få avkastning och dels att öka exporten från danska leverantörer av stallinredning och utrustning.

– Denna investering är ett bra exempel på att IFU lantbruksfond med sina investeringar kan bidra till att bana väg för export av danska produkter, teknik och kompetens, säger Anders Nellemose. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 19 juni 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste