Brittiska lantbrukare ser dystert på framtiden

Inför folkomröstningen om Brexit var stödet för att lämna EU överväldigande från de brittiska lantbrukarna. Nu när det börjar bli verklighet ser de alltmer dystert på framtiden. En framtid som även kommer innehålla minskade stöd.  

Brittiska lantbrukare ser mer dystert på framtiden efter beslutet om Brexit. Bara en av tio lantbrukare planerar att öka sina investeringar nästa år. Foto: Thinkstock 

Detta har framkommit i en undersökning utförd av National Farmers’ Union, NFU. De mäter lantbrukares förtroende på en positiv och en negativ skala, som båda sträcker sig mellan 0-100 där 0 motsvarar en neutral syn, skriver The Guardian.

Nedåtgående trend

Under de två senaste åren har lantbrukares förtroende minskat från toppnoteringen 19 till strax över 0 på den positiva skalan. Lantbrukarnas syn på tillvaron har med andra ord blivit alltmer dyster.

– Lantbrukarnas förtroende är kritiskt för en framtid där livsmedels- och jordbrukssektorn är lönsam och produktiv, säger Meurig Raymond, ordförande för NUF, till The Guardian.

En av fem lantbrukare uppgav även att de planerade att minska sina investeringar, endast en av tio lantbrukare har planer på att faktiskt öka sina investeringar till nästa år.

Minskade stöd

Den brittiska regeringen har försäkrat lantbrukarna om att jordbrukarstöden kommer finnas kvar i sin nuvarande form fram till åtminstone 2020.

Efter Brexit kommer däremot stöden till främst de rika lantbrukarna att minska jämfört med i dag. Detta har bekräftats av Michael Gove, chef på avdelningen för miljö, mat och landsbygdsfrågor, skriver AgriLand. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 04 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Medlidande – inget hållbart argument

Vi sitter runt köksbordet och äter middag. Den gigantiska dagstidningen täcker halva bordsskivan och medan någon försöker läsa i den pratar resten av familjen högt och mycket. Plötsligt hyschar pappa och säger till oss barn att vara tysta. Vi vet vad som väntar – ännu en tråkig väderrapport på radion. ”Tänk när jag blir vuxen, då ska jag aldrig mer lyssna på en enda meteorolog”, drömmer jag mig bort. 

Kommentera