Östafrikansk gröda på Gotland

På Gotland har lantbrukaren Andreas Nypelius gett sig i kast med att odla spannmålet teff. En glutenfri gröda som har sitt ursprung i Etiopien. 

Teff odlas på försök på Gotland. Grödan har sitt urpsrung i Östafrika men odlas även i USA. Foto: Mostphotos

Försöksodlingen ligger på två hektar och såddes i juni. Grödan är frostkänslig och vill ha det varmt för att trivas. Efterfrågan på produkter som går under benämningen ”fria från” växer och där kanske Teff från Gotland kan där vara ett glutenfritt lokalproducerat alternativ.  

– Det är alltid bra med lokalproducerat så vi kan öka självförsörjandegraden i Sverige. Då gäller det att tillgodose behoven som finns. Det finns en stor efterfrågan och det är redan restauranger som har hört av sig, säger Andreas Nypelius, säger han till P4 Gotland.

Teff

Teff är ett sädesslag som kommer från de etiopiska och eritreanska högländerna. Grödan odlas även i USA. Traditionellt sett används mjölet för att baka den pannkaksliknande injeran.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste