VIDEO – Väderstad ser stor potential i eko

Intresset för ekologisk odling växer från flera håll. Väderstads Bo Stark berättar för Jordbruksaktuellt att ekologiskt har gått från att vara ett marginellt område till högintressant.  

Bo Stark var mycket positiv efter Borgeby Fältdagars första dag och tycker sig känna av en stor positivism hos svenska lantbrukare. Foto: Katarina Johnsson

När vi träffar Bo Stark på Borgeby Fältdagar är han mycket nöjd med mässans första dag.

– Vi känner att svenskt lantbruk är positivt i dag, många näringar har ett förbättrat ekonomiskt läge, dock inte alla, det är fortfarande lågt pris för mjölken men det är ändå en rejäl höjning från den katastrofala bottennivå som var för något år sedan. Vi möter väldigt många positiva och glada lantbrukare på Borgeby, det är nog den roligaste och intensivaste dag jag varit med om!

Väderstads Eko Rapid har dubbel utmatning vilket gör att man kan lägga minst 1000 kilo eko-gödning i samband med sådd utan att få driftstopp. Foto: Katarina Johnsson

Eko Rapid

I Väderstads monter fanns bland annat den något mytomspunna Eko Rapiden som Jordbruksaktuellt skrev om i början av året, och som beskrivs i detalj här. Men även den nyutvecklade kraftigare harven Ferox, som bygger på NZ Aggressivs stomme, riktar sig till eko liksom som konventionella.

Ferox har starkare, högre och glesare placerade harvpinnar vilket gör att den klarar av tuffa harvningar i oberabetat stubb exempelvis. Foto: Katarina Johnsson

Ferox har fått nya halmpinnar som är tre gånger starkare än på NZ. Dessutom är de ungefär en decimeter högre och glesare placerade och passar för de som vill harva i stubb och grövre struktur. Harven har sålts i Finland i två år, där lämnar man nämligen inte svart jord över vintern på grund av jordbrukspolitiken och därmed har Feroxen fått jobba i grova vårharvningar där.

Högintressant

En Carrier i form av ett myllningsaggregat som ska sitta bakom gödseltunnan är också en nyhet i montern som kan vara av intresse för ekologiska odlare som jobbar med mycket stallgödsel. Årets upplaga av Borgeby har nog aldrig varit så fokuserad på ekologiskt förut. Dels med ett eget eko-område men även de olika utställarnas fokus. Bo Stark bekräftade att detta även gäller för Väderstad

– Eko har varit marginellt förut men i dag är det en realitet, mellan 15 och 20 procent av marken odlas i dag ekologiskt. En ekoodlare kör kanske två till tre gånger så mycket med sina jordbearbetningsmaskiner som en vanlig lantbrukare, så eko är i dag högintressant för oss.  Vi kommer satsa mycket på det, alltifrån små saker som spetsar, gåsfötter och vingskär, till enskilda maskiner, säger Bo Stark.

I montern visades även en Top Down med gödselbill, denna är fortfarande på demofälten runt Väderstad men kommer testas på riktigt i höst. När den kommer ut på marknaden är dock inte klart ännu.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste