Ekobonde som försöker skippa plogen

Sedan i höstas kör Magnus Nilsson på Ekogården i Östergötland bandsådd på alla sina grödor förutom raps och åkerböna. Där passar fortfarande radsådd bättre, men han kommer att gå ner från 50 centimeter i radavstånd till 32.

Magnus Nilsson på Ekogården kör Cameleon och har sedan i höstas bandsådd på allt utom åkerböna och raps. På det viset kan han bättre hacka nära grödan. Han testar även olika typer av mellangrödor. Foto: Carolina Wahlberg 

Magnus Nilsson driver Ekogården i Östergötland och bor granne med Lars Askling grundare till Cameleon, Gothia redskaps kombimaskin. Därför blev Magnus tidigt introducerad till maskinen och har testat prototyper sedan 2004.

Tillsammans med Hushållningssällskapet testar Magnus bland annat att odla olika klöversorter som mellangröda.

När Magnus sådde spannmålen med vanlig radsådd och sedan körde med hack, blev det sju centimeter nära grödan som inte blev hackat. Men med bandsådd kan man hacka väldigt nära och då gör det inget att några av stråna ryker, det är meningen.

Bandsådden bidrar också till att mer yta är bevuxen med spannmål, vilket leder till mindre ogrästryck.

– Det är första åren nu, så vi får se hur skördarna blir. Men jag tror att grödan får mindre intern konkurrens och kanske kan avkasta mer. Men det vet jag inte ännu, säger Magnus Nilsson.

Han har även börjat en del med mellangrödor på åtta hektar i samarbete med Hushållningssällskapet i Östergötland. Grödorna sås både i raden och mellan raderna.

– Nu har vi en vårgröda där vi sedan ska etablera höstvete. I ett led ska vi hacka upp stubbraden från vårgrödan och sedan så vete. Det andra ska vi så mellan raderna och sedan ska mellangrödan hackas upp i vår. Då får vi en mindre bearbetning.

Magnus odlar även 30 procent gräsfrö som Ängssvingel och vitklöver.

– Problemet som fröodlare är att välja rätt sorter. Om man odlar klöver som mellangröda måste det vara en sort som verkligen dör bort. Du får inte komma tillbaka med en annan klövervall inom tre år. Risken är att om du har en flerårig kan den ligga kvar och förstöra.

Därför har Magnus valt ettåriga sorter.

Magnus har även ett eget försök med en sexårig växtföljd, där han ska försöka att inte plöja så mycket. Annars är två kultiveringar och plöjning det vanliga på gården.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste