66 gripna i hästköttskandal

Den spanska polisen har ihop med Europol lyckats gripa de som var inblandade i hästköttskandalen 2013. De är bland annat misstänkta för djurmisshandel, förfalskning, övergrepp i rättssak och pengatvätt.

Europol och den spanska polisen har lyckats arrestera 66 personer misstänkta för organiserad brottslighet och inblandning i hästköttskandalen redan 2013 fram tills nu. De är bland annat misstänkta för fusk med livsmedel, djurmisshandel och pengatvätt. Foto: Carolina Wahlberg

Det var 2013 som den stora hästköttskandalen uppdagades, först på Irland. I sverige var det bland annat livsmedelsföretaget Findus, som drabbades då de hade stor andel hästkött istället för nötkött i sin lasagne.

Denna stora skandal var början på en utredning för att hitta källan till hästköttet som hade oklart ursprung och som innehöll det antiinflammatoriska preparatet phenylbutazone, skriver Europol i ett pressmeddelande

Utredningen ledde fram till en holländare som huvudmisstänkt. Han var sedan tidigare känd inom branschen för hästkött men var vid tillfället för utredningen spårlöst försvunnen.

Ny utredning 2016

Sommaren 2016 inledde den spanska polisen en ny utredning efter att man noterat uppseendeväckande händelser på marknaden för hästkött. De hittade två slakterier som slaktade hästar som var i mycket dåligt skick och inte lämpliga att gå till livsmedel. Djuren ska ha kommit från Portugal och norra Spanien, köttet gick sedan till en anläggning i Belgien som är en av de största hästköttsexportörena inom EU. De kriminella manipulerade djurens id genom att ändra deras mikrochipmärkning och dokumentation.

Huvudmisstänkt

Under utredningen hittade den spanska polisen även den holländska huvudmisstänkte från 2013, i spanska Alicante. Därifrån ska han ha lett arbetet som grenade sig över Europa. 

Utredarna insåg att den spanska filialen av den organiserade brottsligheten var en liten del av det större nätverket i Europa som holländaren styrde, därmed kontaktades Europol som varit involverade i arbetet.

Flera tillslag

Den holländska ledaren arresterades i Belgien, samtidigt som liknande operationer utfördes i Frankrike, Portugal, Italien, Schweiz och Storbritannien. Totalt arresterades 66 personer, flera bankkonton spärrades, fastigheter konfiskerades liksom fem lyxbilar.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 17 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste