Sommaren blottar mångfaldens sötma

Sommaren är härlig på så många sätt. Jag uppskattar speciellt de närodlade, fältodlade smakrika bären och grönsakerna. Denna ledare skriver jag under ett längre besök i Litauen. Här dignar grönsaksdiskarna trots en kall och alltför blöt sommar nu av smakrika närodlade frilandsgrönsaker, i än högre grad än hemma.

I Sverige har det startats många nya livsmedelsföretag de senaste åren. Kanske är den statistiken liksom livsmedelsexporten dopad av alkohol? Ölbryggerierna har växt upp som svampar ur jorden. Oavsett så ser vi att den i Sverige på livsmedelsområdet in absurdum drivna utvecklingen mot storskalighet och ”fåfald”, har brutits.

Det öppnar framgångsrika restauranger på avlägsna platser, där det enligt gängse norm borde vara omöjligt. Små nyodlingar av frukt och grönsaker ser vi återta förlorad mark, minst ända upp till Svealand. Gårdsslakterier och lokala förädlingsföretag bidrar också till att öka intresset för maten, medvetenheten om smakvariationen i maten och i förlängningen till en ökad betalningsvilja för mat. Det finns väldigt stor outnyttjad potential kvar. Utvecklingen är förhoppningsvis bara i sin linda.

Myndigheterna kan göra mycket för att förenkla för livsmedelsentreprenörer. Jag hoppas att avbyråkratisering kan bli en trend. Det känns inte som att vi är där nu, men kanske börjar det effektivast med de upplevelser de många nya livsmedelsentreprenörerna kan bjuda tjänstemännen under deras semestrar?

Handeln är en viktig kanal och enskilda butiksägare/-föreståndare kan göra en avgörande skillnad för nya matentreprenörer, genom att generöst ge dem en entrébiljett till butiken. Bästa dörröppnaren till butikerna för nya entreprenörer är personlig kontakt. I mötet i odlingen grundläggs engagemanget hos dem som ska fronta konsumenterna. Missa inte bästa säsongen för att lägga grunden till en framgångsrik lokal affärsrelation.

Snart ska jag åka hem igen. Nu när det efter ett drygt år av torka äntligen börjat regna lite igen så finns det hopp om egna små gurkor i odlingsbänkarna. Det är inte mycket i grönsaksväg som slår en nästan taggig söt och krispig liten egenodlad frilandsgurka. Så synd att de knappt går att finna i butikerna, ännu.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 juli 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste