Kritiserat undantag för djurvårdare infört

Jordbruksverkets omdiskuterade förslag om att djurvårdare ska undantas från behandlingsförslaget har nu börjat gälla. De nya reglerna säger att djurvårdare får ge narkotikaklassade läkemedel och söva djur. 

Nu är det tillåtet för djurvårdare att söva hundar och katter samt ge narkotikaklassade läkemedel till djur. Foto: Mostphotos 

Som Jordbruksaktuellt skrev om tidigare i år har Jordbruksverket föreslagit att djurvårdare ska undantas från behandlingsförbudet. Bakgrunden till förslaget är den brist på legitimerade djursjukskötare som råder i landet. Efter att den andra remissrundan genomfördes togs beslut om att inför undantaget under en sexårsperiod. Sedan den 7 augusti gäller de nya reglern och sex år framåt, sedan hoppas Jordbruksverket att bristen på legitimerade djursjukskötare ska vara åtgärdad. 

Hästar är undantagna

Det som nu gäller är att djurvårdare får sova hundar och katter samt ge djur narkotikaklassade läkemedel om en veterinär befinner sig på plats. Efter den första remissrundan togs förslaget om att djurvårdare får söva hästar bort från undantaget. Det är däremot tillåtet för djurvårdare att ge lugnande medel till hästar.

För att som djurvårdare undantas från behandlingsförbudet gäller att du arbetar på nivå tre och då krävs grundläggande utbildning i anestesi och smärtlindring samt genomförande av teoretisk examen. Du ska även ha tre års yrkeserfarenhet.

Brist på kompetens

Som tidigare nämnt är undantaget ett resultat av att det råder brist på legitimerade djursjukskötare och detta är ett sätt att hantera bristen under de närmsta åren.

– Vi tror och önskar att undantaget från behandlingsförbudet som vi nu föreslår bara ska gälla i upp till sex år och att vi efter den tiden har en situation som ser bättre ut vad gäller djursjukskötare. Vi kommer att arbeta tillsammans med branschen, länsstyrelsen och SLU för att följa upp hur situationen utvecklar sig. Målet måste vara att det ska finnas tillräckligt med kompetens på landets veterinärmottagningar för att kunna ge den vård som djuren behöver, sa Håkan Henrikson, divisionsdirektör på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande tidigare i år.

Kritiserat förslag

Förslaget mötte tidigt motstånd hos Kommunal med argumentet att det finns risk att det urholkar det legitimerade yrket djursjukskötare.

– Det är förkastligt. Man urholkar det legitimerade yrket men det hånar också alla som jobbar på djursjukhus, det är att gå tillbaka i utvecklingen, sa Nina Hegefjärd, djursjukskötare och arbetsplatsombud för Kommunal på ett djursjukhus.

Djurvårdare

För den som jobbar som djurvårdare finns tre olika krav på nivåer. För den första nivån krävs ingen specifik utbildning, men för de övriga två krävs viss utbildning. Djurvårdare jobbar ofta på veterinärmottagningar med arbetsuppgifter som innefattar att sköta djuren och hjälpa till vid undersökningar. Djursjukvårdare på första nivån får även ta blodprov och ge djur läkemedel som inte är narkotikaklassade eller innefattar injektioner.

Djursjukskötare

Djursjukskötare utbildas i djuromvårdnad vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU. Efter examen ansöker djursjukskötare om legitimation hos Jordbruksverket. Djursjukskötare har kompetens att ge injektioner och söva djur.

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 10 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste