Ny balpress skippar nätet

Claas presenterar en balpress som kan packa med hjälp av enbart plastfilm. Därmed slipper man hanteringen av nätet samt får en hållbarare bal och ökad foderkvalitet.

Claas Rollant 400 Uniwrap skippar nätet vid första rullnigen av balen. Detta ger en enklare hantering av balarna som enligt Claas även blir enklare och stapla. För de som vill, så kan man dock fortfarande använda nät vid balning med den uppdaterade modellen. Foto: Claas
Mantelplast istället för nät virar in balen i balkammaren. Foto: Katarina Johnsson

Vanligtvis binds balen ihop med nät i balkammaren, sedan rullas balen ut och plastas in. När balen kommer ut släpper nätet in lite luft och balen blir något mindre packad.

Nu har Claas gjort det möjligt att använda mantelplast istället för nät vid balning av ensilage. Det är Rollant 400 Uniwrap som utrustats med möjligheten, det är dock fortfarande möjligt att använda nät om man vill det.

Flera fördelar

Enligt Claas finns det flera fördelar med att bara använd plast. Dels ska balen bli mer kompakt, få bättre hållbarhet och därmed foderkvalitet och vara lättare att stapla. Men man förenklar även det dagliga arbetet i ladugården när man inte behöver sortera ut nät från plast, utan allt kan gå till plaståtervinningen.

Håller formen

I balkammaren läggs upp till åtta lager plastfilm beroende på hur balarna ska lagras. Är det bra lagringsförhållanden räcker det kanske med 1,2 varv och sedan kan man gå upp till åtta lager i tuffare förhållanden. Plasten går till skillnad från nätet, över sidorna på balen, vilket hjälper den hålla formen och minskar risken för att strån som sticker ut gör hål på plasten. Enligt Claas ska man inte behöva lägga lika många lager plast i slutinplastningen tack vare detta.

När det är dags att byta film eller skifta till nät, gör man det relativt enkelt genom att filmen numera har en utfällbar ramp på sidan för att göra bytet mer ergonomiskt.

Rollant 400 Uniwrap gör balar med diameter mellan 1,5 och 1,35 m, med en bredd på 1,2 m.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 11 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste