Klortvättad kyckling skapar oenighet

Alla konsekvenser i kölvattnet efter Brexit kommer vi inte se på många år. Men den senaste i raden av debatter att blossa upp i Storbritannien är den om klorbehandlad kyckling från USA. En debatt som skapar oenighet. 

Efter Brexit kan Storbritannien öppna upp för nya handelsavtal med länder utanför EU. Det öppnar upp för att klordoppad kyckling från USA kan komma in på den brittiska marknaden, något som skapar oenighet i landet. Foto: Thinkstock 

Klortvättad kyckling förbjöds i EU för 20 år sedan, men i USA används fortfarande metoden för att ta död på bakterier på den slaktade kycklingen. Efter Brexit kan Storbritannien sluta nya handelsavtal med länder utanför EU och då kan den klorbehandlade kycklingen från USA hamna i brittiska butiker, skriver Sveriges Radio.

Nya marknadsavtal

Debatten om den klortvättade kycklingen kom igång efter att Storbritanniens handelsminister Liam Fox var i Washington för att diskutera nya marknadsavtal med USA i slutet av juli. Han flaggade där för att regler kring matproduktion kan stå inför en förändring.

– EU har sagt att den inte är farlig. Frågan handlar om det blir problem med djurvälfärden, men det är ett senare problem, säger han till Sveriges Radio. 

Konsumenter har lyft sin oro angående kycklingen från USA och hur den hanteras.

– Vad gör de med vår mat? Vet vi ens vad vi äter längre? Dessa två frågor ställer sig Valarie Awad, konsument i Storbritannien, i en intervju med Sveriges Radio. 

Möter motstånd

Storbritanniens miljöminister Michael Gove delar inte handelsministern uppfattning, han vill inte se den amerikanska kycklingen i Storbritannien framöver.

– Vi ska inte urvattna våra höga djurvälfärdsstandarder eller miljöstandarder för mer handel, säger han till Sveriges Radio. 

Intresseorganisationen The British Poultry Council är inne på samma spår som miljöministern, de tror att en import av kyckling från USA skulle urholka standarden för livsmedel och djurvälfärd. De tror att det skulle försämra situationen för de brittiska lantbrukarna med den snedvridna konkurrensen till följd av att andra regler gäller för amerikanska lantbrukare. I förlängningen skulle amerikanska produkter bli billigare än de inhemska.

Gör tvärtom

Brittiska lantbrukare vill istället att Brexit ska leda till en ökad livsmedelsproduktion i landet och uppmanar parlamentet att agera. 

– Vi vet att vår självförsörjningsgrad har minskat dramatisk under de senaste 20 åren. Vi måste vara ambitiösa och vända den trenden uppåt för vi vet att konsumenterna vill ha mer inhemsk mat på sina tallrikar, säger Meurig Raymond, ordförande för lantbrukarnas förening, till Sveriges Radio. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 12 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste