Stor ökning för ekologisk kyckling

Den ekologiska animalieproduktion fortsätter att öka. Ekologisk slaktkyckling var det som ökade mest under förra året. Men även gris och ägg hade ett bra år. 

Förra året ökade slakten av ekologisk kyckling med 193 procent. Trots den stora ökningen utgör ekologisk kyckling bara 1 procent av den totala slakten. Foto: Katarina Johnsson 

Ny statistik från Jordbruksverket publicerade i dag och visar utvecklingen för den ekologiska animalieproduktionen under 2016.

Kyckling och gris

Förra året skedde nästan en fördubbling av antalet producenter med uppfödning av ekologisk slaktkyckling. Detta gav en ökning av slaktade kycklingar på 193 procent. Även om ökning var stor är den ekologiska slaktkyckling endast 1 procent av den totala produktionen i Sverige.

Även slakten av ekologiska grisar ökade med 6 procent. Den totala ökning över de senaste fyra åren är 36 procent. Men även de ekologiska grisarna utgör en liten del av den totala slakten, endast 2 procent.

Oförändrat läge

Slakten av ekologiska nötkreatur samt får och lamm ligger kvar på samma nivå som 2015. Ekologiska nötkreatur utgör ungefär 15 procent av den totala slakten och för ekologiska får och lamm är samma siffra omkring 23 procent.

Mjölken fortsatt stabil

Invägningen av ekologisk mjölk hade sin stora ökning mellan åren 2006 till 2012. Under de senaste åren har invägning legat stabilt med endast marginella ökningar. Förra året utgjorde den ekologiska mjölken 13 procent av den totala invägningen.

Produktionen av ekologisk konsumtionsmjölk ökade förra året medan produktion av syrade produkter samt grädde och ost minskade.

Ökning för äggen

Invägningen av ekologiska ägg har ökat mycket under de senaste åren. Förra året var ökningen 25 procent jämfört med 2015. Sett till den totala invägningen av ägg utgjorde de ekologiska äggen 18 procent i fjol. 

Amanda Andersson
Amanda Andersson
E-post: amanda@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 24 augusti 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera