Efterfrågan styrde nybygge

Familjen Linnebjörke har haft ekologiska värphöns i 14 år. För två år sedan byggde de till ett nytt stall och har i dag 30 000 hönor. De säljer ägg till packeri, affär och på den egna gården utanför Växjö.

Vanja och Holger Linnebjörke började med mjölkkor, men de senaste 14 åren har de haft ekologiska värphöns. För två år sedan byggde de ett nytt stall, så i dag har de 30 000 hönor, 15 000 i varje hus.  

En stor anledning till att de byggde ut var en allt större efterfrågan på ägg. Gården har kontrakt med Thuressons Hönseri AB, men i och med att den egna försäljningen har ökat behövdes mer ägg.

Det nya stallet är extra långt, sluttar något vilket underlättar vid rengöring och det är ljust med bra överskådlig inredning. Framför stallet finns ”vinterträdgården”, vilken syns på bilden.  

– Nu säljer jag mer till affärerna i Växjö. Att få sälja närproducerat är väldigt roligt. De ägg som hamnar på packeriet vet vi inte riktigt var de hamnar, säger Vanja Linnebjörke.

På gården finns även en mindre gårdsbutik. Men allra mest skickas ändå till packeriet på Öland. Det blir omkring 18 till 20 pallar i veckan.

Köpte till bra pris

Varken Vanja eller hennes man Holger Linnebjörke är från början uppvuxna på gård. 1994 kunde 22-åriga Holger genom ett lån från sina föräldrar köpa Linnebjörke gård av Domänverket. Vid den tiden gick Vanja fortfarande i skolan.

– Vi köpte precis i rättan stund när priserna var normala.

Unghönsen köps av Turessons Hönseri AB på Öland, som i sin tur köper gårdens ägg. Äggen säljs sedan under varumärket ”Stjärnägg”. Thuressons hämtar cirka tio pallar ägg i veckan.

På gården fanns bara ett stall med gammal inredning till uppbundna köttdjur. Allt revs ut och gjordes om till mjölkkor.

– Vi tog över i mars och korna kom i juni. Vi hade redan påbörjat innan vi fick ta över kan man säga.

Kor blev till höns

Snart insåg de att 40 mjölkkor var för lite och att det var krångligt att utöka till fler kor. De började söka efter ett bra alternativ.

– Vi hade varit på kurs i Uppsala och då var det en som höll föredrag om höns och utedrift och då blev vi lite sugna på det, berättar Vanja.

2003 började de med hönsen och vid den tiden var ekologisk äggproduktion inte särskilt vanligt i Sverige.

Värphönan är i produktion i ungefär 1,5 år. Därefter slaktas hon och köttet blir livsmedel, till exempel barnmat i burk eller micromat. En höna lägger omkring ett ägg om dagen. Tuppen varnar och skyddar flocken vid faror. 

– Unghönsen var uppfödda på golv, det byggdes en liten ställning för att de skulle lära sig att klättra, men det gjorde de inte. Så det var många som sov och la ägg på golvet. De visste inte hur det fungerade. Så det var ett himla krångel i början innan uppfödarna tog till sig att man måste göra på ett annat sätt. Men nu är det jättefina höns som vi får från Agne Thuresson.

Till en början födde Vanja och Holger upp en del egna unghöns. Men i och med att företaget expanderat, har de inte plats och tid att ta fram så många egna djur. Så nu köper de in alla. Men de har en mindre uppfödning kvar på gården och har en del försäljning till privatpersoner och mindre besättningar samt en lyxrestaurang i Stockholm har de levererat tuppar till två gånger.

– Det är spännande om man kan göra någonting mer av tupparna. Det är fruktansvärt att de bara ska malas ner när de föds.

På gården finns även en liten gårdsbutik där kunder själva kan köpa ägg. Gårdsbutiken fungerar bra, även om gården inte ligger vid en stor väg. 

Långt och sluttande

Bygget av det nya stallet löpte på bra och tog fem månader. Det som är speciellt med det nya stallet är att det är extra långt, 120 meter varav djurutrymmet är 100 meter. Jämfört med det äldre som är 100 meter totalt.

I och med det får de till mer betesyta längs med stallet, både framför och bakom husets långsida. I anslutning till stallen finns även ”vinterträdgården”, där djuren även har tillgång till grovfoder.

En annan smidig sak är att stallet är byggt så att det sluttar något ner mot ett stort avlopp, vilket underlättar vid rengöring.

Bra översikt

Nytt för i år är även solceller som ska driva fläktarna som används i hönsstallarna under sommaren. 
Som mest kan solcellerna ge 47 kilowatt per timme. 

I varje stall ryms 15 000 hönor. Det nya stallet har kanalplast som väggar, så djuren får in väldigt mycket ljus. Det finns också många fler luckor ut för djuren, allt enligt nya regler från Krav.

Även i det gamla stallet har inredningen bytts ut så att det är samma som i det nybyggda.

Enligt Vanja är det tydligt att inredningen till värphöns har utvecklats under åren, då man lärt sig mer om hur djuren fungerar när de är fria.

– Den nya inredningen är det allra bästa med bygget. Att man har bra överblick över det hela och det är också lättare att klättra upp i ställningarna, berättar hon.

Solel till fläktar

En annan nyhet på gården är solceller som har monterats på dikornas stall. Monteringen skedde i mars och i mitten av april togs de i bruk.

Fläktarna i hönsstallarna som går på sommaren drar massor med el, så då kommer solelen väl till pass.

– När vi har störst produktion av solenergi, det är då vi kommer att använda den som mest.

En sak som Vanja tycker är tråkigt med uppfödningen är att många höns har fjädrar som trillar av för tidigt. Problemet kan ha att göra med brist på aminosyran metionin, då den syntetiska formen inte är tillåtet i ekofoder. Istället används till exempel fiskmjöl, som är naturligt rikt på metionin.

– Jag tycker att det hade varit jättekul att kunna slakta hönor med full befjädring. Inte slakteriet dock, de tycker väl att det är praktiskt, skrattar Vanja.

Skulle ni vilja använda det koncentrerade istället för fiskmjöl?

– Ja, det är ju så lite och då skulle vi slippa en massa extrajobb och alla transporter hit för att fylla på fiskmjöl. Nu har vi det visserligen i pelletsform, vilket är bra. Innan hade vi det som rent mjöl och det var jobbigt.

Tupparna vaktar

Oro för smittor och vilt är något de ständigt lever med. Till hjälp finns det i gruppen runt 100 tuppar som varnar för faror.

– Vi såg en gång när en räv kom in och sju tuppar flög på den. De fick offra sina liv, men räven fick ingen höna. Så det hjälper jättemycket. Han varnar och så springer alla hönor in. Och så går tupparna kvar och patrullerar lite. Det är ett sätt att hjälpa till att skydda flocken.

Hur ser ni på framtiden?

– Nu ska vi jobba och få in pengar innan vi gör något mer. Men annars är väl nästa projekt att vi kanske bygger ett unghönsstall och startar egen uppfödning. Men så länge som Thuressons har så bra djur, ser jag ingen anledning.

Fakta: Linnebjörke gård

Ägare: Vanja och Holger Linnebjörke.

Var: Lenhovda utanför Växjö.

Vad: Ekologisk äggproduktion enligt Krav.

Areal: 100 hektar skog, 100 hektar odling.

Anställd: Via förmedling vid behov.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 09 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera