Ingen lätt sommar för bären

Frost, snö, torka och regn. Denna sommaren har bjudit på det mesta i väderlek. Något som ställt till det för jordgubbsodlarna i söder.

En fördel med att det varit mindre bär är att det varit färre oseriösa bärförsäljare på marknaden, berättar Magnus Engstedt, trädgårdskonsult i Jönköping och talesman för Bärfrämjandet. Foto: Privat

– Denna säsongen har som vanligt inte varit någon annan lik. Den har varit väldigt extrem och märklig på olika vis, säger Magnus Engstedt, trädgårdskonsult i Jönköping och talesman för Bärfrämjandet, med huvudinriktning på bär och frukt.

Årets jordgubbsäsong har varit utdragen och gett mindre skörd än vanligt, särskilt i söder. När de tidiga svenska bären tog slut och det blev ett glapp innan den senas sorten Malwina blev klar, började de stora matkedjorna att ta till importen. Vilket slog mot de svenska odlarna när väl bären var mogna. Då var det inte lika lätt att sälja. Foto: Katarina Johnsson

Säsongen började med varmt väder i mars, men i april kom kylan med råge och det blev minusgrader på flera platser.

– Vi vaknade på påskdagen och hade sju-åtta grader kallt här. I Örebro var det -14 och i Floda var det -17, den 15 april.

Samma sak skedde i Skåne och kylan höll i sig en vecka.

– Det skadade väldigt mycket. Många odlare som vill ha en längre säsong driver bären ganska hårt med dubbel fiberduk på våren för att få igång plantorna. De blommade så fint när de här kalla nätterna kom och då frös blommorna bort.

Sen skörd

Detta gjorde att de första dyra bären försvann och hela säsongen blev förskjuten, så också skörden. Vanligtvis brukar det finnas stora bärvolymer från friland den 25 maj, men i år smög säsongen igång först vid nationaldagen.

– Men det blev inga stora mängder och det blev det inte till midsommar heller.

Anledningen var det fortsatta dåliga vädret i början av maj, med minusgrader och snö.

– I och med att blomningen var utsatt för en väldigt kall väderlek hela tiden, så blev också frammognaden utdragen.

Plantorna tog mer skada än vad man först trodde, vittnar Magnus.

– Vi hade inte alls så mycket bär till midsommar och i synnerhet veckorna efter som vi brukar ha. Så det var en relativ brist och det har vi också kunnat läsa av på priset.

Regn förstörde

Bristen fortsatte in i juli, med dålig tillgång i förhållande till efterfrågan. I mitten av juli kom störtregnen och sköljde bort odlingar med fortsatt dålig tillgång. De svenska odlarna väntade på den sena sorten Malwina som brukar ge skörd från slutet av juli till mitten av augusti. Men den var också senare än vanligt.

– Från 15 juli och framåt fanns det väldigt lite bär på marknaden. Dagligvaruhandeln Ica och Coop tröttnade på dålig leveransduglighet och började importera. Vilket inte har skett så tidigt innan.

– Sedan helt plötsligt var det överskott på svenska bär, men då var många försäljningsställen nedstängda  samtidigt som mycket importbär kom in i landet. Så det har varit en väldig turbulens. Det var väldigt dåliga priser.

Bättre i norr

75 procent av alla jordgubbar odlas i södra Sverige och det är därmed också där som skördarna har påverkats mest.

I Mälardalen och längre norrut är mognaden generellt senare, så de klarade sig från de värsta skadorna.

– Så där uppe har man fått en riktigt bra skörd, fast sen. Odlarna som förser sin egen marknad till exempel i Sundsvall och Leksand har klarat sig bra i år. Plus höga priser.

Inom bärbranschen pågår det ständigt diskussioner kring förbättringar kring till exempel sortval.

– Vi försöker hela tiden lägga upp ett odlingssystem för att vi ska få en kontinuerlig och lagom bra tillgång till bär under hela säsongen. Men så har vi ett problem och det är väderleken som spelar oss ett spratt varje år.

Mer tunnelodling

I dag odlas endast omkring 100 hektar jordgubbar i tunnel av totalt cirka 2 500 hektar. Men Magnus spår att det är möjligt att fler börjar med tunnel inte bara för att kunna odla tidigt utan för att få ett bättre skydd för bären, när det gäller regn och kyla.

Specialodling kräver en hel del finlir för att få bra bär trots strul med vädret.

Om man kör med fiberduk för att få igång bären tidigt är det enligt Magnus viktigt att man är på och lägger ner mycket jobb med att flytta duken, så att bären är bara under dagen och täckta på natten. Det finns nämligen risk att blommorna ruttnar om de är täckta för mycket.

– Den som är alert och satsar på det klarar sig alltid mycket bättre än den som låter väven ligga på fem dagar för frosten.

Jordgubbar i Sverige

Total odling i Sverige: 2 500 hektar, varav 100 hektar i tunnlar. 

Svenskarna äter 45 miljoner liter jordgubbar per år.  Av dessa är 20 procent importerade bär. 

15 procent av de svenska jordgubbarna äts under midsommarveckan, cirka fem miljoner liter.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 10 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste