Frost och hagel drar ner äppelskörden

Den kalla våren har ställt till det för fruktodlarna runt om i landet. Ännu har inte skörden börjat och hur mycket bortfall det blir är inte klart, men frost- och hagelskador är ett problem i år.

Våren bjöd på riktigt kyligt väder precis när äppelblommen var på gång. Äppelskörden väntas därmed ha en hel del frostskador och på en del ställen vara mycket mindre än förra året. Foto: Thinkstock

Vissa delar av landet drabbades extra hårt då frosten tog blommorna, andra har bara frostskador.

– Det är lite svårbedömt läge just nu, det finns en hel del frostskador på vissa platser. Speciellt i den norra delen runt Ivösjön i Kristianstadområdet. En del är väldigt hårt drabbade.

Sten Olsson, ordförande LRF Trädgård/Frukt meddelar att skadeläget kommer att bli tydligare när plockningen börjar. Foto: LRF Trädgård

I Kivik och längre söderut är det inte alls på det sättet, det blir nog en hyfsad skörd, men skadeläget är lite ovisst ännu, berättar Sten Ohlsson, ordförande LRF Trädgård och Äppelriket.

Svårt att veta

I dagsläget ligger skördeprognosen runt 25 procent lägre än förra årets höga skörd. Sten vet inte i skrivande stund hur läget ser ut runt Huskvarna men tror att frostskadorna är ganska omfattande även där. På västkusten ser det dock bättre ut, det finns skador men skörden är inte hotad.

– Skadeläget är svårbedömt. Man ser nästan inte hur det ligger till förrän man börjar plocka.

Slips på frukten

Peter Horvath, Svenska odlar­laget berättar att de säljer mellan 250 och 400 ton äpplen till handeln varje år. Foto: Privat

Om en fruktkart blir frostskadat kan ränder bildas på frukten, en så kallad slips och beroende på hur stora dessa blir kan frukten hamna i klass två istället för klass ett. Klass två frukter går oftast till industrin i form av förädlade produkter medan klass ett går som frukt direkt till konsumenter.

Men om själva blomman blir rejält frostskadade så blir det ingen frukt alls, detta har bland annat drabbat flera odlare i trakten kring Kristianstad.

Europa drabbat

Hos svenska odlarlaget i Helsingborg ser man liknande tendenser.

– Vi har runt 50 till 60 procent frostskador på Österlen, Bjärehalvön och Lundaslätten. På Kullaberg har det varit en del hagel som skadat frukten, berättar Peter Horvath, Svenska Odlarlaget.

Enligt Peter har päronen klarat sig rätt bra i år och plommonen har klarat sig helt och hållet.

Frostskadorna finns på frukt i hela Europa, vilket kan sägas vara tur i oturen för svenska odlare då utländsk frukt sannolikt är skadad den med.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste