Hallå där Malin Jakobsson, vd Dalsspira mejeri och vinnare av Unga Landsbygdspriset i väst

Malin Jakobsson vd Dalsspira mejeri och vinnare av Unga Landsbygdspriset i väst. Foto: Carolina Wahlberg

Hur känns det?

– Det känns verkligen jättebra. Det här priset är inte bara riktat till mig utan det är så många som har hjälpt till att vi har kunnat starta och fått den skjuts som vi har fått.

Hur lyfter Dalsspira företagsamhet på landsbygden?

– Det är det som hela vår affärsverksamhet går ut på, att utveckla landsbygden. Den största anledningen till varför Dalsspira finns i dag är för att vi ska kunna ha kvar våra mjölkleverantörer och arbetstillfällen på landsbygden. Mejeriet ligger i Färgelanda och bara här sysselsätter vi 14 personer, plus mjölkchaufförer och alla gårdarna.

Du har varit vd i två år och under den tiden har företagets nettoomsättning ökat från 1,2 miljoner kronor 2014 till 13 miljoner kronor 2016. Hur går det för ert mejeri just nu?

– Vi har fortsatt att växa en del, men inte i samma lavinartade takt. Vilket inte är så konstigt heller. Just nu omsätter vi omkring två miljoner i månaden och vår ambition är att fortsätta växa. Så vi jobbar hela tiden på försäljning, både på ko- och på getmjölkssortimentet. Det sista året har fokus varit stort på komjölksdelen, men i år tar vi i kapp lite med getmjölken.

Säljer ni bra med mjölk?

– Ja det tycker jag. Det som är roligt är att det håller i sig. Så det har inte bara varit nyhetens behag eller att folk bara köpte den första månaden. Det känns som att våra kunder håller kvar och fortsätter att stötta oss, så det är väldigt roligt.

Vad är på gång just nu?

– Just nu jobbar vi lite med produktutveckling. Vår ambition är att komma med lite nyheter under hösten och det gäller syrade produkter. Och så jobbar vi på att utöka försäljningsområdet söderut.

Hur många produkter har ni nu?

– I komjölksortimentet har vi mjölk, grädde, crème fraiche, glass samt två ostar, som är nya sedan ett par månader. En gräddost och en brieost som blivit väldigt populär. Sedan har vi getmjölk, getyoghurt och getostar.

Motivering: 

”Som vd för börsens enda kombinerade get- och komjölksmejeri går hon före andra unga och visar vad ett modigt entreprenörskap kan betyda. En frisk satsning inom en svår bransch som bidrar till att skapa en levande landsbygd”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 11 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera