Flexibelt elstängsel – en svensk uppfinning

En uppfinnare i Sundsvall fick en snilleblixt en morgon när han drog upp rullgardinen. Idén om ett elstängsel som går att flytta upp och ner efter behov tog sin början.

Lars Niska är vd för företaget som har sin tillverkning i Västernorrland.

– Det är en helt ny revolutionerande produkt. Ett flexibelt stängsel som kommer att förändra stängselmarknaden. Vi tror att om fem år kommer Fenciflex att vara det företag som har förändrat marknaden en gång för alla. Från att gå från fasta lägen, till helt flexibla stängsel, säger Lars Niska.

Han är vd för bolaget som säljer produkten Fenciflex, som säljs i Norden genom Swedguard av grossisten Willab. I Sverige går produkten att köpa hos Bole.

Det som är speciellt med Fenciflex är att det inte finns några iskruvade fästen i stolparna, utan istället finns det en skena vilken man sätter isolatorn på vilket gör att det går att höja och sänka tråden på ett enkelt sätt.

Underlättar röjning

Även grinden går att höja och sänka, då fästet också sitter i en skena.

Enligt Lars är ett flexibelt stängsel extra bra vid gräsröjning under eltråden. Då kan man lätt höja upp tråden och komma åt att rensa bättre och undvika att gräset kortsluter tråden.  Det var där uppfinnaren såg problemet och det är det som är hela bakgrunden till produkten.

– Han tänkte tänk om man kunde flytta isolatorn, och efter tre månader när han drog upp rullgardinerna, kom lösningen – det ska vara skjutbart, berättar Lars.

Andra fördelar med ett höj- och sänkbart stängsel är att det går att variera nivåerna om man har olika typer av djur.

Det går lätt att lossa eltråden och höja eller sänka den efter behov.

– Det går till och med att sänka ner så lågt att man kan köra in med traktor eller fyrhjuling.

Nå ut till fler

Grindöppningen ser också annorlunda ut. Fenciflex har öglan för grindhandtaget direkt i isolatorn i skenan och det går därför bra att skjuta även grinden upp och ner.

– 1888 gjordes det första elstängslet i Texas i USA. 129 år senare kommer ett flexibelt stängsel. Vi vet att det kommer att ta lite tid att upplysa människor om att vi existerar. Det är vår utmaning och vår svaghet.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera