Skyddsområdet tas bort

I mitten av augusti drabbades en värphönsbesättning utanför Kalmar av Newcastlesjuka. Den 9 september kommer Jordbruksverket att ta bort skyddsområdet och ersätta det med ett övervakningsområde. 

Inga nya fall av Newcastlevirus har hittats i området runt den gård utanför Kalmar som drabbades i augusti. Därmed sänks skyddsområdet till ett övervakningsområde. (Djuren på bilden har inget med den drabbade gården att göra). Foto: Carolina Wahlberg

Det var den 17 augusti som Newcastlevirus hittades hos en besättning med värphöns. De 4 000 djur som fanns på gården utanför Kalmar avlivades och saneringen av gården pågår. Men i och med att inga fler fall av sjukdomen har uppkommit tas nu skyddsområdet på tre kilometer runt om gården bort.

– Samarbetet med djurägarna och samtliga berörda har fungerat mycket bra. Vi ser inga tecken på spridning av viruset men det är som alltid mycket viktigt att alla som håller fåglar är uppmärksamma på hälsoläget i sina besättningar, och att man kontaktar veterinär vid oväntade störningar i produktionen, säger Enisa Miljanic, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Efter att ett skyddsområde tas bort blir det istället ett övervakningsområde på tio kilometer runt den drabbade gården. Vilket innebär förbud mot transport av alla levande fåglar, kläckägg och fågelprodukter, dock inte ägg för konsumtion. Det är inte heller tillåtet med fågelutställningar eller andra sammankomster av levande fåglar.

Här kan du se en karta över övervakningsområdet.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 08 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera