Ny leverantör av värphöns

H&N Sweden AB är ett nytt svenskt dotterbolag som ska ta sig an värphönsmarknaden. De första föräldradjuren finns på en gård i söder och första leveransen av kycklingar till kund beräknas till början av nästa år. 

Nu etablerar sig H&N Sweden AB, ett nytt bolag i Sverige, för att leverera värphöns till den svenska marknaden. Foto: Carolina Wahlberg

H&N Sweden AB är ett dotterbolag till det tyska företaget N&N International. I och med deras etablering i Sverige utökas antalet värphönsleverantörer i landet från två till tre.

– Vårt mål är naturligtvis att kunna hjälpa de svenska äggproducenterna att utveckla sina egna företag. Äggbranschen är som många andra branscher i Sverige under stark konkurrens och därför är det viktigt att vi kan leverera en bra produkt till ett konkurrenskraftigt pris tillsammans med en hög servicenivå. Vi tror starkt på de svenska uppfödarna och producenterna, annars skulle vi inte satsa så mycket på det, säger Christoffer Anderson, tillförordnad vd på H&N Sweden AB, i ett pressmeddelande.

Nygammal ras

Företaget kommer att sälja bland annat raserna Super Nick och Brun Nick, där Super Nick är den värphönshybrid som har störst marknadstillväxt i världen. Rasen har sedan tidigare varit känd i Sverige, men gör nu comeback, med det nya företaget.

Företaget kommet att samarbeta med SweHatch, vilket innebär att de inte kommet att behöva göra stora investeringar på kläckeriverksamhet.  

Leverans nästa år

Uppfödningen av föräldradjuren är i full gång på en gård i södra Sverige och äggproduktionen väntas vara i gång i december. Från och med slutet av september kan äggproducenter och uppfödare göra beställningar av unghöns och småkycklingar. Kycklingarna kommer att levereras i början av nästa år och unghönsen i maj 2018. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 12 september 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera