Ökat intresse för fårsperma

Det är tredje året i år som Svenska Fåravelsförbundet tar fram fårsperma från svenska avelsbaggar och utbudet är större än någonsin. 

Här hämtar Magnus baggen Erikshester Petrus hemma hos Göran Danefur på Erikshesters gård. När baggarna kommer till Alebäcks väntar veterinärbesiktning och träning inför spermasamling. Foto: Privat

I dagsläget är det främst gotlandsbaggar som Svenska fåravelsförbundet tar sperma från. Men även raser som texel, suffolk, dorper, dorset, finull samt rya just detta år då Jordbruksverket vill ha sperma till genbanken. Enligt Magnus Håård på Fåravelsförbundet är det både stora och små uppfödare som kör med sperma. Fördelen med spermabefruktning är att man får in nya gener utan att behöva riskera att ta in ett nytt djur som kan bära på sjukdomar och parasiter.

– Det är de som är ambitiösa som vill komma över det bästa genetiska materialet som satsar på sperma. Fårspermaverksamheten kördes från 80-talet till början av 2000 men sedan upphörde det på grund av Fåravelsförbundets ekonomiska kris och startades igen för två år sedan.

Fler raser

Allt fler är intresserade av att seminera sina tackor för att få in nya gener i besättningen. Foto: Carolina Wahlberg

För de som vill ha något annat än gotlandsfår kan man välja mellan en bagge av varje ras medan de som satsar på gotlandsfår kan välja mellan 13 olika baggar. Att det mest är sperma från gotlandsfår är för att det är den största rasen och har därmed det största utbudet av bra baggar. Av de andra baggarna är det högst efterfrågan på finull och texel berättar Magnus.

Baggarna hittar Fåravelsförbundet via avelsvärderingen och frågar sedan ägarna om de vill låna ut baggen en månad och de flesta säger ja och tycker det är roligt. I oktober får baggarna stå på Alebäcks stuteri i ett eget stall, där kan även sperman frysas i labb och i slutet av oktober skickas sperman ut.

Möjlig export

Normalt sett får man ungefär ut 200 doser av en bagge under denna tid, de doser som produceras sista veckan är godkända för export och det finns intresse från Danmark, Finland och USA. Export till USA är dock mycket krångligt och kräver höga prisgarantier för att det ska vara aktuellt.

 I år är det ett 40-tal svenska besättningar som redan beställt sperma, vilket är dubbelt mot i fjol.

– En dos kostar 250 kronor och för att det ska bli ekonomi i det behöver antalet sålda doser öka till 2 000 om året. De senaste två åren har vi legat på mellan 400 och 500 men i år blir det nog fler. I dagsläget är det LRF, slakterierna och skinnberedningen som finansierar verksamheten till stora delar.

Lätt att seminera

Att inseminera en tacka är enkelt menar Magnus. Till skillnad från när man inseminerar en ko, behöver man hos tackan bara föra in sperman i vaginan, sedan får spermierna själva ta sig upp genom livmoderhalsen, hos kor för man in sperman hela vägen in i livmodern. Det är även på grund av detta som fårspermadoser innehåller 10 till 15 gånger fler spermier än en tjurspermados.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 04 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste