Hallå där Fredrika Gullfot...

vd på Simris Alg och vinnare av Årets Livsmedelspris 2017.

Fredrika Gullfot, Simris Algs vd och grundare får Livsmedelspriset 2017. Foto: Simris Alg

Hur känns det?

– Jätteroligt, det är ett jättestort och fint pris och det är ett fantastiskt erkännande för hela teamet och det jobb som vi har gjort.

Vad betyder det här priset för dig personligen?

–  Ett kvitto på att vi gjort ett bra jobb. Vi tycker att det vi gör är viktigt, men det är väldigt roligt när andra också ser det på samma sätt. Det är en fantastisk bekräftelse på att man når fram.

Vad betyder det för företaget?

– När man är ett litet företag som vi betyder det mycket att synas i större sammanhang.

Varför har de valt ut er till vinnare?

– Jag tror att de tycker att det är spännande att man med hjälp av ny grön teknik kan lösa problem som finns inom livsmedelsindustrin. När det gäller hållbara råvaror och hållbara produktionsmetoder och bra och nyttiga produkter. Där tickar vi rätt i alla checkboxarna.

Vad är det speciella som ni gör?

– Vi har utvecklat en egen odlingsprocess för att odla mikroalger och tillverka Omega-3. Som är ett växtbaserat alternativ till fiskolja. Oljan från algerna använder vi istället för att gå omvägen via fisken.

Vad är fördelen med det?

– Att du inte behöver gå omvägen via fisken, och i och med det inte belastar haven med utfiskning och så slipper man också de miljögifter som kan finnas i fetfisk och fiskolja.

Berätta om er produkt

– Vi har tre Omega-3-produkter, en för alla, en riktad till gravida och ammande och en för motionärer och idrottare.

EU-godkännande, vad innebär det?

– Eftersom det här är helt nya produkter har de fallit under förordningen om nya livsmedel inom EU. I augusti lämnade den irländska motsvarigheten till Livsmedelsverket sitt utlåtande till EU-kommissionen om att tillåta produkterna. Nu löper en karantänperiod på 60 dagar, så i oktober kommer det formella godkännandet. Då kommer vi att få börja sälja våra produkter inom Sverige och EU.

– I somras skrev vi avtal med Apoteket AB så de blir vår första återförsäljare i Sverige. Och nyligen lanserades vi i Berlin. Vi jobbar även med att få till export mot Asien.

Vad är på gång framöver?

– Fullt fokus på försäljning!

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste