Stöd för fler Reko-ringar

Fler vill handla svenska råvaror från Reko-ringar, nu ska Jordbruksverket underlätta det.  

Jordbruksverket upprättar en stödfunktion för Reko-ringar som blivit allt mer populära. Här syns Karolina Schneider på Berga gård, som är engagerad i Reko Örebro. Foto: Carolina Wahlberg

Reko-ringar är en avtalsmodell för handel mellan konsument och småskaliga svenska producenter. Handeln sköts inom slutna Facebookgrupper och utlämningen av varor sker under en timma på en avtalad plats.

Läs mer: "Direkthandel mellan producent och konsument"

De första Reko-ringarna kom till Sverige hösten 2016. Intresset har visat sig vara stort från både producenter och konsumenter, vilket även syns på det snabbt växande antalet Reko-ringar som i dag uppgår till 50 stycken. Därför har Jordbruksverket upphandlat en stödfunktion under två år, som ska underlätta etableringen av Reko-ringar i hela landet, de kallar den för Reko-bas. 

Läs mer: "Hallå där Karin Lorin, en av personerna bakom Reko i Linköping"

Att det nya sättet att handla direkt av producenter blivit populärt är inte så konstigt då det dels ger konsument och producent en möjlighet att mötas. Men för producenterna innebär det även en kostnadsfri marknadsföring och effektiv försäljningskanal då alla varor är beställda och betalade innan mötet för utlämning sker.

– Reko-ringarna är dessutom en lämplig arena för att testa nya produkter. För konsumenterna blir småskaliga och lokalt producerade produkter mer tillgängliga och det skapar ett ökat intresse, säger Camille Bender Larson, landsbygdsutvecklare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

För att bli Reko-producent måste man vara livsmedelsgodkänd och ha en egen produktion. Produkterna får inte vara industriellt producerade.

Reko-bas ska:

- fungera som en oberoende nationell stödfunktion för Reko-ringar Sverige

- tillgodose såväl konsumenters, producenters som Reko-ringarnas administratörers behov av stöd vid etablering och förvaltning

- förmedla vilka regler och riktlinjer enligt svensk lagstiftning som gäller vid Reko-handel

- skapa en modell med gemensamma kriterier för Reko-handel i Sverige

- etablera Reko-ringar över hela Sverige

- genomföra lokala utbildnings- och informationsträffar för producenter och administratörer

- engagera ett antal oberoende regionala stödfunktioner som lokala ”igångsättare”

- ta fram en handlingsplan för Reko-ringarnas framtid

- arbeta med uppföljning och statistik

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 06 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste