Certifierade ägg – för säkerhets skull

Ska säkerställa det svenska äggets unika position. 

Den rosa checken visar att det svenska ägget är certifierat och uppfyller världens hårdaste krav på djurvälfärd, livsmedelsäkerhet och smittskydd och produktkvalitet. Foto: Svenska Ägg

I dag är majoriteten av de färska ägg som säljs i svenska butiker från svenska gårdar. Nu kommer äggbranschen med en certifiering för att ytterligare garantera att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelsäkerhet och smittskydd och produktkvalitet.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställa att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg, i ett pressmeddelande.

Axel Lagerfelt, ordförande branschorganisationen Svenska Ägg. Foto: Carolina Wahlberg

Varje dag äter vi i Sverige cirka sex miljoner ägg och konsumtionen ökar varje år. Inom EU är det sedan tidigare krav på en kod på varje ägg som gör att man kan spåra ägget till gårdsnivå och den nya märkningen kommer man hitta på svenska certifierade ägg i form av en rosa check efter koden.

Läs mer: Salmonellaägg - troligen från Polen

Läs mer: 40 länder drabbade i äggskandalen

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från Salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Axel Lagerfelt.

Arbetet med certifieringen har pågått i två år och nu är majoriteten av de svenska äggproducenterna certifierade.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste