Restaurang på gården

Nyligen arrangerade en lantbrukare och en kock tillsammans en pop-up-middag på en gård utanför Örebro, där det mesta på menyn kom från gården.

Anders Johnsson är gastronomisk ledare på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog och har ett nära samarbete med lantbrukaren Adam Arnesson. I mitten av september ordnade de tillsammans en middag på gården, där merparten av ingredienserna kom just från gården.  Foto: Bianca Brandon Cox

– Vi har pratat om det länge och nu var det läge. Vi ville hylla råvarorna som finns just nu. Det var väldigt kul att få göra det på plats, det blir en extra dimension på det, i och med att stora delar av råvarorna kommer från gården, säger Anders Johnsson, gastronomisk ledare på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog i Stora Mellösa utanför Örebro.

Både han och Adam Arnesson uppskattar råvaror med kvalité och de har haft ett nära samarbete i flera år.

– Vår filosofi blir väldigt tydlig när man gör det här på gården. Det blir tydligt hur gott det blir när man behandlar råvarorna på ett bra sätt. Både i odlingen och genom matlagningen, säger Adam.

Till sittningen fanns det plats för 13 personer. Det blev en blandad grupp med matintresserade; mathantverkare, studenter från Grythyttan, grannar med mera.

– Det var en jättehärlig stämning under hela kvällen. Vi dukade upp inne i ladugården med en massa tända ljus och värmelampor som djuren normalt har, säger Anders.

Adam håller med.

– Jag är jättenöjd och jag skulle gärna göra det fler gånger. Det känns som ett kul koncept, säger han.

På menyn fanns bland annat en råbiff gjord av en 27 månaders kviga och frasigt lammbräss.

– Den grej som kom längst ifrån var tryffel från Italien. Det blir svårt med tryffel från Närke, skrattar Anders.

Vad betyder samarbetet för er?

– Vi har köpt jättebra lamm från gården under flera år och nu har de utökat med grönsaksodlingar. Jag tycker att det är en gård som ligger i framkant vad det gäller utveckling och Adam är ung och driftig. Och dessutom är han en bra vän, säger Anders.

– Det betyder väldigt mycket. Att vi har en restaurang så nära som delar vår filosofi om att man ska ta hand om planeten, jorden och djuren med respekt på bästa sätt och som vill köpa bra råvaror och betala för dem, säger Adam, och fortsätter:

– Anders kan lita på att jag gör på rätt sätt i odling och uppfödning och jag kan lita på att han i nästa steg behandlar till exempel lammet på ett bra sätt.

I och med samarbetet kommer även restaurangen med önskemål kring vad de skulle vilja köpa för råvaror, till exempel olika grönsaker.

– Vi försöker tillgodose önskemålen och odla och göra på ett sådant sätt att restaurangen uppskattar det, säger han.

Meny

ÄGG & BÖNOR

ost från Bredsjö, tryffel från Italien

KVIGA & KÅLRABBI

picklade kapkrusbär & kimchi

BRÄNDA TOMATER & HJÄLMARGÖS

smörsås & fänkål

RÖDBETOR & LAMM

äppelglaserade betor, frasig bräss & majs

FATTIG RIDDARE

nyvevad havreglass, äpple & varm kolasås

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste