Ständigt nya projekt hos Malin

Nyinstallerad robot och kalvstall på gång. 

26-åriga Malin Gustavsson på Östraby Skattegård har ständigt projekt på gång. Förra året byggdes ett nytt mjölkrum och en robot från DeLaval, och nu är hon igång med ett kalvstall. Med ett okej mjölkpris just nu tycker hon att företaget rullar på bra.
– Förra året hade jag ett jättefint resultat, trots att vi byggde. Foto Björn Qvarfordt/DeLaval

I mars 2016 när vi sist pratade med Malin hade hon precis blivit Ung Växtkraftsstipendiat. Ett pris som delas ut av Länsförsäkringar och LRF. Då var hon i startgroparna att sätta i gång med bygget av en robot. Men hon inväntade klara besked om investeringsstöden.

Läs mer: Hallå där Malin Gustavsson Årets Ung Växtkraftsstipendiat

Planen om roboten hade funnits med enda sedan hon tog över gården 2011. Korna gick i lösdrift, men mjölkandet skedde uppbundet. Anledningen till att det dröjde så länge var väntan på investeringsstöden. Det försinkade allt nästan ett år.

Bra med tufft

Sommaren 2016 började i alla fall bygget och i december 2016 stod det klar. Investeringen är ett nytt mjölkrum och en robot.

– Jag har bara satt in en robot i befintligt stall så jag har inte ökat, utan snarare minskat lite. Tidigare hade jag en anställd som bara mjölkade, men det gör roboten nu.

Att bygga i befintligt hus gick bättre än hon trott, men det var ändå en ganska tuff period.

– Det är lite knepigt i och med att man fortfarande måste hålla i gång produktionen. Det var ganska jobbigt både för korna och för oss som jobbade med det.

Hur funkar roboten?

– Den fungerar jättebra! Korna trivs superbra i roboten och jag trivs också bra. Man mår bättre, både i axlar, knän och att man kan gå till jobbet i vettig tid.  Jag går till jobbet samtidigt som min sambo numera. Innan var jag ute klockan fem i ladugården, nu går jag ut vid halv 7. I början kände man sig jättelat, sedan insåg man att många andra börjar jobba vid 7. Det gör att man är piggare på kvällarna och sitter inte och somnar så fort man sätter sig längre.

– Det enda är att det inte är bra för vikten, du får robotmage! Man rör sig inte lika mycket, så nu har jag fått börja träna på gym stället, skrattar Malin.

Hur känns mjölkpriset?

– Jag hoppas att det kan stanna där det är nu. Jag tycker inte de behöver stiga, utan det är bättre att det ligger på den här nivån.

– Vi längtar efter stabilitet ett litet tag i alla fall. Vi vet att det går upp och ner, hade ju varit kul om det var upp ett tag nu. Det har varit väldigt korta uppgångar och långa nergångar.

Nya projekt

Byggprojekten på gården är inte klara ännu. Just nu håller de på att bygga om det gamla mjölkstallet till kalvstall, som väntas klart i december.

– Man måste alltid ha lite projekt. Men när vi är färdiga med detta, ska vi ta ett städ-år och röja upp så att det ser fint ut överallt.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 oktober 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste