Nya bud - Milamässan blir av

I somras kom beslutet att skjuta upp Mila på grund av problem med lokalen, men nu har de kommit på en lösning. 

Mila blir av 2018. Djuren flyttar ut på lastgården vilket löser problemet med mässgolvet. Foto: Carolina Wahlberg

– Plötsligt uppenbarade sig möjligheten att ställa djuren ute på lastgården. Vi har haft möte med våra samarbetspartners och tittat på utrymmet, skissat och räknat och som det ser ut nu kommer vi att få in princip samma antal djur som tidigare. Det känns fantastiskt roligt! Säger Ann-Christin Lindström som är projektledare för Mila.

Allt grundar sig i att betonggolvet på Malmömässan fått skador efter uppstallningen av alla djuren under tidigare lantbruksmässor. Ytterligare en mässa skulle medföra allt för dyra åtgärder på golven, så det var omöjligt att fortsätta.

Undersökt alternativ

Sedan i somras har arrangörerna letat efter en alternativ lösning tillsammans med sina samarbetspartners. De har diskuterat olika alternativ som att lägga gummimatta på golvet, men det blev för dyrt och man har försökt hitta alternativa lokaler utan framgång.

– Nötsidan har varit väldigt besvikna över den inställda mässan och har hela tiden drivit på frågan om hur vi ska lösa problemet, säger Ann-Christin.

Bättre tempetatur 

Att ha djuren ute på lastgården ser hon som en lyckad och långsiktigt ny lösning.

– Där finns det asfalt, vilket inte tar skada på samma sätt. Lastgården finns i anslutning till mässan, under ett garage. Det är inbyggt med väggar och tak. Det kommer dock inte att vara ett inomhusklimat som det varit tidigare, men å andra sidan har det också stundtals varit lite för varmt för djuren. Det nya stället kommer att mer påminna om temperaturen i ett stall.

Själva mässan med alla utställare kommer som tidigare att vara inne på Malmömässan. Även visningsringen, men den kommer att finnas på en annan plats än tidigare. I närmare anslutning till djuren.

– Som besökare kommer man fortfarande att kunna gå ut och titta på djuren när de är uppstallade på lastgården.

Mindre stress

Anledningen till att man inte tidigare insett att lastgården skulle kunna användas till djuren var att det parkeringsdäck som är taket på utrymmet, inte varit färdigt förrän förra Mila.

– Nu såg vi möjligheterna med det här utrymmet och vi tror att det kommer att bli riktigt bra. Det kommer att bli lättare att lasta av och på djuren. Tidigare har djuren behövt gå genom en lång korridor där det fanns visst viss stressrisk. Lastgården är också helt inhängda med grindar, så säkerheten är bra!

Nu är arbetet i full gång med att informera och få till alla utställare inför mässan.

 – Vi har fått ett väldigt positivt gensvar från våra utställande företag och våra samarbetspartners.

Över förväntan

Att det bara är tre månader kvar tills mässan ska gå av stapeln medger Ann-Christin är ont om tid. Men bara någon vecka efter beskedet om att mässan är tillbaka har de fyllt halva mässhallen med preliminärbokningar.

– Det har gått över förväntan att vi redan fått in så många. Det känns jättebra. Vi får se hur det går, men målet är absolut att ha en mässa som är lika stor som det brukar.

Nästa års Mila går av stapeln den 15-17 februari 2018. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 06 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera