På spaning efter nya innovationer

Det blir ingen egen Sverigemonter på Agritechnica, men Sverige har innovationsspanare på plats.

Per Frankelius på Grönovation jobbar mycket med innovationer för lantbruket. Under årets Agritechnica kommer han och ett gäng kollegor att omvärldsbevaka med fokus på innovationer och ny teknik och den fjärde innovationseran. 
– Den stora frågan jag kommer grubbla över är hur man kan beskriva nästa revolution efter satelliterna. Foto: Carolina Wahlberg

Sist den stora mässan Agritechnica i Hannover begav sig 2015, fanns svenska innovationer representerade i en stor svensk paviljong. Bakom den stod bland annat Grönovation och Elmia, som också bekostade paviljongen tillsammans med övriga partners. De andra nationella paviljongerna hade regeringsstöd, men den svenska regeringen visade inte intresse, trots förfrågan.

– Vårt mål med paviljongen Sweden Information Power var att promota svenskt kunnande inom lantbruksinnovation liksom Sverige som perfekt testbädd för lantbruk. Samtidigt ville vi bana väg för internationell expansion för ett urval av företag, säger Per Frankelius.

Ett av de företag som var med då, har i år en egen monter.

– Ett mål med vår paviljong var just att bereda väg för detta. Så jag är så glad att Gothia Redskap ställer ut, säger Per.

Ingen egen monter

I år kommer dock Sverige som så inte ha någon egen stor monter. Men Per Frankelius kommer tillsammans med ett gäng kollegor från bland annat Linköpings universitet och Vreta Kluster att åka ner och spana in läget kring framtidens innovationer och teknik. De kommer att ta hjälp av att speciellt observationsprotokoll som användes både 2013 och 2015 och rikta in sig på en del fokusområden.

– Drönarrevolutionen har varit vårt största innovationsprojekt inom Grönovation. Det ska bli kul att uppdatera läget kring till exempel sensorer.

Robotik är ett annat fokusämne och Per berättar att AgroÖst inom ramen för projektet Agro Sörmland har ett projekt med Robotdalen på gång med en patentansökan på väg. Men vad det handlar om exakt är ännu hemligt.

Projekt med markpackning

Per nämner även det svenska företetaget Scanreco som bland annat håller på med radiostyrning av hydraulik, som ett givet besöksmål under mässan.

– Vi kommer också att studera state of the art när det gäller markpackningsprevention. Vi gjorde en patentansökan kring detta i våras och hoppas mycket på den plan vi har i kikaren.

Även här är Per hemlighetsfull i nuläget, men om det går vägen menar han att det finns möjlighet till fem procents skördeökning.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 09 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera