Enklare att ta avelsbeslut med nytt system

Växa Sverige börjar sälja SimHerd till svenska mjölkföretagare i mars 2018. Bättre beslutsunderlag och mer pengar i fickan är målet. 

Växa Sverige börjar sälja SimHerd den 1 mars 2018, möjligheten att ge bättre svar på hur stor andel könssorterat, köttras och genomiska tester som är lönsamt, lyfts upp som en särskild fördel. Foto: Carolina Wahlberg

SimHerd är ett managementsystem som i dag används av mjölkbönder i Danmark och Holland. Men från och med den första mars kan även svenska mjölkbönder köpa systemet via Växa Sverige eller Heatime.

Anki Roth, avelsrådgivningschef på Växa Sverige tror mycket på SimHerd för att ta ytterliggare ett steg inom avelsarbetet på mjölkgårdar. Foto: Växa Sverige

– När vi lanserar SimHerd får både rådgivare och lantbrukare moderna, tillförlitliga och effektiva verktyg för att optimera avelsarbetet. Äntligen kan vi ge bättre svar på hur stor andel könssorterat, köttras respektive genomiska tester som är lönsamt på gårdsnivå, det är något jag längtat efter. Jag tror mycket på det här! Säger Anki Roth, avelsrådgivningschef, Växa Sverige, i ett pressmeddelande.

Ekonomiska beslut 

Enligt Växa Sverige och SimHerds hemsida integreras varje del av mjölkproduktionen i SimHerd och för varje avelsrelaterat beslut som man som mjölkbonde måste ta kan man få beslutsunderlag som är ekonomiskt motiverade.

Det kan handla om att hitta den optimala kombinationen av könssorterade doser och köttrasdoser för att effekten ska bli optimal för besättningen. Man kan även räkna på investeringskostnaden för en Heatime/SenseTime-anläggning och få svar på hur lång tid det tar innan investeringen blir lönsam.

Gårdsunikt

Växa Sveriges avelsrådgivare samt Heatime-säljare kan använda SimHerd från och med januari nästa år. Rådgivare kan via SimHerd ta fram rådgivning gällande genomiska tester på besättningsnivå. Tack vare systemet så tar gårdens unika förutsättningar med i beräkningen vilket förbättrar rådgivningen. Specifika tjurar kan också utvärderas för att se vad de har för värde för besättningen och SimHerd kan även ändra rangordningen bland tjurarna.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera