Ny anställningsform för nyanlända

Arbetsgivare och fack har förhandlat fram en ny anställningsform för nyanlända och långtidsarbetslösa. Med en så kallad etableringsanställning kan de anställas på en visstidsanställning i upp till två år.

Systemet med etableringsanställning ska gälla tillfälligt i fem år och lönen ska vara 8 000 kronor i månaden, enligt den principöverenskommelse som nu är klar, rapporterar Sveriges Radio Ekot-redaktionen.

Förutom lönen vill parterna att den anställda ska få ett bidrag direkt från staten så att den totala inkomsten motsvarar en lägstalön. I avtalet har parterna räknat med att inkomsten ska vara skattebefriad och även utbildning ska ingå.

När förslaget har förankrats bland LO-facken ska förhandlingar ske med staten om bland annat bidraget och utbildningsdelen.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera