Kontroll över fruktad skadegörare

Efter ett utbrott av den invasiva och glupska armélarven meddelar Sydafrika nu att skadegöraren är under kontroll

Här har grödan på ett fält i Lesotho, ett litet land som ligger i Sydafrika, blivit uppätet blivit av de hungriga armélarverna. ©FAO/Lesotho/Lechoko Noko |

I januari 2017 upptäcktes den fruktade skadegöraren armélarven i Sydafrika efter att gjort intåg på den afrikanska kontinenten via Namibia under 2016. Larven som upptäcktes är en invasiv art från Sydamerika och äter i stort sett allt. En liknande skadegörare finns i olika afrikanska länder men den är inte lika hungrig och enklare att kontrollera.

Sydafrika är Afrikas största exportör av spannmål och farhågorna var att skadegöraren skulle kunna leda till stora förluster om man inte lyckades få bukt med den. Utöver det kan länder som har konfirmerade utbrott av armélarven beläggas med exportrestriktioner.

Men det verkar som att larven är under kontroll. Sydafrikas jordbruksminister har nämligen meddelat att man lyckats få bukt med skadegöraren i majsen, rapporterar Reuters.

Han menar även att fick göra Sydafrika nödregistreringar av växtskyddsmedel för att klara av larven. Han meddelar dock inte hur mycket skada larven hann göra innan den kontrollerades.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 11 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera