Europeisk mjölkauktion på gång

I Danmark har en ny plattform för försäljning av mjölk startats, planen är att den ska expandera till Europa. 

En ny mjölkauktion är på gång i Danmark och förhoppningen är att den ska expandera till hela Europa efterhand. Foto: Carolina Wahlberg 

En auktionsbaserad mjölkbörs har startats av danska och holländska aktörer. Börsen heter M2M vilket står för Milk2Market. Mjölkbönderna som kan vara med måste kunna leverera 4000 liter mjölk varannan dag eller en större kvantitet var fjortonde dag. Mjölkproducenterna lägger in kvantiteten som denne vill sälja och sätter även ett minimipris, rapporterar den danska tidningen Landbrugsavisen.

Auktionen är uppbyggd som en interaktiv karta där köparen själv bestämmer vilka auktioner man vill vara med i. På så vis kan köparen, som står för transporterna också lägga upp logistiken på ett bra sätt.

Målet med auktionen är att förbättra mjölkböndernas likviditet men även transparensen för priset. Avräkning görs två gånger i veckan. Både bönder och mejerier ska enligt Landbrugsavisen vara positiva till den nya börsen. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 12 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Ett kliv in i EU-bubblan

Det känns som jag hamnat i Bryssel i en tid av förändring, det ska beslutas om ny CAP-reform, ny budget och om Brexit. 
Nästa år är det val till EU-parlamentet och ny EU-kommission ska tillsättas. Mycket som påverkar det svenska jordbruket och i skrivande stund, efter snart två månader av mitt internship på LRF:s Brysselkontor, har jag fortfarande svårt att förstå att jag är en del av det arbete som till så stor del påverkar mina val hemma på gårdsplanen. 

Kommentera