Effektivare samling av plastbalar med kanadensare

AGRITECHNICA. Group Anderson presenterade den första transportvagnen i världen som automatiskt kan lasta plastade balar. 

Conny Johansson och Magnus Svensson importerar produkter från Anderson till Sverige. De är själva mjölkbönder och efter mässan ska vagnen testas hemma hos Magnus innan försäljningen startar. Foto: Carolina Wahlberg

Det kanadensiska företagets produkter importeras av Skandinavisk maskinimport till Sverige som drivs av Magnus Svensson och Conny Johansson. Båda är mjölkbönder men för ett par år sedan importerade de en balplastare som plastar i korv för eget bruk, detta har sedermera utvecklat sig till att de nu är generalagenter för Anderson i Sverige.

Plockar i farten

Nytt för i år är en transportvagn som automatiskt plockar plastade balar i fält. Liknande system finns för gröna balar, men har tidigare fattats de plastade. Föraren kör mot balen, griparmen fattar tag i balen och svänger upp den på flaket, samtidigt ska traktorn max hålla en hastighet om tre kilometer i timman. Mellan balarna kan föraren köra på som vanligt.

Gripklon är designad för att plocka balar som står upp men kan även plocka upp de som hamnat på fel sida. Då får föraren gå in i touchterminalen och justera gripklon så att den får tag i den välta balen.

Dubbel effektivitet

Vagnen kan lasta 14 balar i första lagret samt lägga ett tredje lager och kommer då upp i 20 balar.  Enligt Anderson kan man flytta dubbelt så många balar på samma tid med RBM2000 jämfört med det traditionella sättet att samla ihop balarna. Lägre arbetskraftsbehov och minskad bränsleförbrukning är andra fördelar som lyfts fram.

Testkörs i Sverige

Vagnen som visades på Agritechnica åker efter mässan upp till Sverige där den ska testas under svenska förhållanden nästa säsong.

– Vi vill gärna provköra innan vi startar konventionell försäljning i Sverige, säger Magnus.

När balarna ska lastas av tippar man vagnen och med hjälp av rullar på flaket så rullar balarna av utan att plasten skadas. En faktor som inte är anpassad för svenska förhållanden är lastsäkring, det kommer initialt att göras med spännband här. 

Kolla in när vi sände live från mässan i Andersons monter i klippet nedan: 

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste