Stor lastare från Weidemann

AGRITECHNICA. Weidemann presenterar sin största hjullastare någonsin och berättar mer om varför maxlast är ett oväsentligt sätt att mäta lyftkapacitet.

Weidemann har presenterat en hjullastare på drygt tio ton, de kan också avslöja att 9080-hjullastaren kommer med teleskoparm, som på bilden, mitten av 2018. Foto: Weidemann
Göran Borin framför 9080-lastaren som kommer till svenska marknaden till sommaren. Foto: Katarina Johnsson

På Agritechnica presenterade Weidemann sin största nyhet i företagets historia. En hjullastare på 10,6 ton som kommer med 136 hästkrafter i standardutförande men man kan även välja 156 hästkrafter. Standard är även hydraulikflödet på 150 liter per minut.

Tipplast istället för maxlast

Tipplasten ligger på 4,6 ton och Göran Borin från Weidemann Sverige förklarar varför han pratar om just tipplast istället för maxlast.

– Att visa maxlasten är egentligen ointressant för man jobbar inte under de förhållanden som maxlasten testas. Det är om du kedjar fast bakändan i golvet, då får du en mycket högre siffra men det är lite svårt att köra så. Vi redovisar alltid tipplasten och det är när bakaxeln börjar röra sig och lasten ligger på en pallgaffel med rak arm.

Bak på lastaren finns dubbelverkande och enkelverkande uttag samt möjlighet att anävnda olika typer av krokar. Dragkapaciteten ligger på 18 ton. Bakskärmarna tas bort genom att skruva loss fyra skruvar, sedan kommer man åt hela motorn. Midjan är inte pendlande som på mindre Weidemann-modeller, utan istället pendlar bakaxeln för att den tunga maskinen ska bli mer stabil.

4,2 meter tipplast

Hjullastaren riktar sig mot lantbrukare och Göran tror att vikten på drygt tio ton gör den intressant för de som använder hjullastare i plansilos. Armen är även längre än konkurrenternas.

– Jämfört med konkurrenterna är vår arm längre, den är anpassad för höga vagnar. Skopans vridpunkt ligger på 4,20 och de flesta konkurrenter ligger runt 3,80. 9080-modellen kommer till  marknaden i sommar och vi hoppas kunna visa den på Borgeby.

Framöver kommer Weidemann även att utveckla en teleskoplyft med samma grund som hjullastaren men då med teleskoparm istället. 

Spana in när vi sände live med Göran från mässan i klippet nedan.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste