Anpassa sådjupet för varje bill

Finska Multiva presenterar en ny såmaskin med upp till 250 kilos tryck på varje bill. 

Enligt Multiva är sålådan på 8 000 liter en av de största på marknaden i segmentet. En rad med hjul avhjälper markpackning och minskar dragkraftsbehovet. Vikten ligger på 9,3 ton och dragkraftsbehovet på 200 hästkrafter.
Multivas nya Forte FX 6000 har en hydraulisk kolv (den gula på bilden) som sköter såbillstrycket på varje bill. Därmed säkerställs det höga trycket även vid ojämnt underlag. Foto: Katarina Johnsson

Forte FX 6000 är Multivas nya pneumatiska såmaskin med 16,7 centimeters radavstånd. Varje såbillsarm är utrustad med en unik hydraulcylinder som möjliggör det höga trycket på billen och ser till att den hela tiden följer marken trots ojämnheter. Trycket kan varieras beroende på vilket underlag man sår i. Lättare bearbetade jordar kan arbetas med lägre billtryck och vid tyngre arbete, exempelvis vid direktsådd kan man få användning av 250 kilos tryck.

Sådjupet korrigeras på varje såbill manuellt vilket innebär att de som är intresserade av att så spannmål med insådd av åkerböna, som behöver ett djupare sådjup, kan göra det genom att även extramontera en mindre utsädestank.

– Om man vill göra det redan med denna modellen så är det möjligt. I framtida utvecklingar kommer man sannolikt kunna ställa in för detta från hytten, berättar Miiko Saarikallio, exportchef på Mutilva och förklarar att det kan vara intressant för ekologiska lantbrukare.

Sålådan ligger på 8 000 liter med en justerbar vägg.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 070-003 98 07
E-post: katarina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 november 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste