Välgörenhet istället för matsvinn

En stor del av matsvinnet sker i mataffärerna. Istället för att bara slänga allt jobbar Willys med olika välgörenhetsorganisationer. 

Hittills är 80 av Willys affärer med i projektet och mat som annars gått i soporna har istället hjälpt de som lever i utsatthet. Foto: Willys

Totalt slängs 600 000 ton mat i Sverige varje år. Det största svinnet sker i hemmet, men en stor del sker redan i butikerna. För att ändra på detta har Willys inlett samarbeten, så att mat som tidigare slängdes på grund av att bäst före-datumet närmade sig eller att varan hade skönhetsfel ska komma till nytta.

Hittills i år har livsmedelskedjan skänkt 360 ton mat till organisationer som Stadsmissionen, Frälsningsarmén och Röda korset, som använder maten till exempel i soppkök och på sina härbärgen.

Hittills är 80 av Willys 200 affärer med i projektet. Nu fortsätter arbetet med att alla av Willys butiker ska ha den här typen av samarbeten.

Välgörenhetsprojektet är en del i Willys långsiktiga mål om att minska matsvinnet till hälften inom en femårsperiod.

Exempel på orter som har välgörenhetssamarbeten:

  • BORÅS - Frälsningsarmén
  • JÖNKÖPING A6 - Hela människan, Stickans kamratförening
  • LINKÖPING EKHOLMEN -Frälsningsarmén
  • MALMÖ - Solidaritet värmer, Frälsningsarmén
  • PITEÅ - LP-kontakten
  • STOCKHOLM FRIDHEMSPLAN - Frälsningsarmens EU center
  • VISBY - Svenska kyrkan
  • ÖREBRO VIVALLA - RSMH Örebro

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera