Balsamlare med våg

På Agritechnica lanserade Krone sin första balsamlare för storbalspressar. Balsamlaren integreras med pressens styrningssystem för både elektronik och hydraulik.

BaleCollect 1230 är Krones första balsamlare och och får plats med tre stycken 2,7 m långa balar. Foto: Krone

BaleCollect 1230 är Krones första balsamlare och lanserades på Agritechnica 2017. Den är
4,3 m bred och 3,2 m lång med plats för tre stycken 2,7 m långa balar.

Balsamlaren har utrustats med ett teleskopiska drag som gör att den kan frikopplas från pressen och blir som ett andra släp (3,9 m total transportlängd). Eftersom bromsarna på Big Pack-pressen har konstruerats för att hantera BaleCollects extra vikt, så uppger Krone att transportkörningen ska vara säker även under backiga förhållanden.

BaleCollects elektronik- och hydraulsystem är integrerade i pressens CONBUS-system. Därför kan både press och balsamlare manövreras av samma monitor.

Den är utrustad med ett balvägningssystem. Den övre och undre ramen är sammankopplade med fyra vågceller som känner av, indikerar och sparar vikten av varje bal som lämnar maskinen.

Fakta: Så här fungerar BaleCollect

I transportposition fälls sidorna in mot balbordet för att reducera transportbredden till under 3 meter.

I fält dras den hydrauliska draganordningen ihop och balsamlaren blir fast förankrad till pressen. Hjulen frikopplas och blir självstyrande pivothjul. Efter det att sidorna sänkts ned hydrauliskt, är BaleCollect klar att användas i fält.

När en bal lämnar balkammaren och rör sig mot BaleCollect, passerar den över en sensor som ger signal att skjuta den åt sidan, nästa bal skjuts sedan åt andra sidan. När den tredje balen landar på balsamlaren, avlastas samtliga balar. De individuella stegen i processen sköts automatiskt och föraren kan välja mellan fyra olika avlastningslägen.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 05 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera