LRF: ”Vi har kämpat i över 20 år”

Jordbruksverkets förslag om ersättning till drabbade växtodlare välkomnas av LRF. 

LRF skriver att det är troligt att en växtodlare som får ersättning ökar sin beredskap för att på ett tidigt stadie uppmärksamma skador och därmed ökar chanserna att tidigare stoppa de smittsamma angreppen av till exempel potatiskräfta. Foto: Carolina Wahlberg

– LRF har kämpat i över 20 år för att odlare som drabbas av smittsamma växtangrepp får samma typ av ersättning som djuruppfödare vars besättningar exempelvis drabbas av mul- och klövsjuka, säger Marcus Söderlind, ordförande för LRF Trädgårdsdelegation, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Förslag om ersättning för utrotning av skadegörare

Redan 2011 genomfördes en utredning av Jordbruksverket, där man kom fram till att även växtodlare borde omfattas av ersättningssystem likt djurägare vid vissa smittsamma sjukdomar. Men regeringen ville att analysen skulle vidgas och fördjupas. Vilket nu har skett.  

– Nu får regeringen denna bredare analys och det är hög tid att växtskadegörare jämställs med djursjukdomar. Vi hoppas även att regeringen redan nu är beredd att kompensera de odlare som drabbats hårt av angreppen i år, säger Marcus Söderlind.

I år har fall av potatiskräfta och även en rotgallnematod förekommit, där den sista smittan är helt ny för Sverige. Skadegörarna kan komma in i odlingen via saker som plantmaterial, utsäde eller emballage från andra länder.

Läs mer: Nya fall av potatiskräfta

– Med klimatförändringar och ökad globalisering ökar riskerna ytterligare. Därför är det viktigt att regeringen skyndsamt hanterar Jordbruksverkets förslag, säger Marcus Söderlind.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 04 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera