Inga kryp kommer genom lagen

Förbudet att sälja insekter som livsmedel har funnits i EU och Sverige i 20 år. Trots det har en del länder ändå gjort det. Men snart blir lagen tydligare.

För att ett företag ska kunna sälja ett livsmedel av insekter måste de presentera ett vetenskapligt underlag att det är riskfritt att äta Foto: Thinkstock

Vissa länder till exempel Finland har hittat kryphål i lagen, då den nuvarande lagen har ett visst tolkningsutrymme. Men i Sverige är man hård.

Läs mer: Sysor gör entré i bröd

– Livsmedelsverkets uppdrag är att arbeta för att ingen ska bli sjuk av maten, samtidigt som vi vill hjälpa företagen att göra rätt. Eftersom intentionen med EU:s lagstiftning är så tydlig har vi valt att inte öppna upp för några alternativa tolkningar. Konsumentens hälsa och säkerhet går först, säger Annica Sohlström, generaldirektör vid Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Sveriges ståndpunkt att fortsättningsvis inte tillåta hela insekter som livsmedel har stöd från de flesta länderna i EU. Och vid årsskiftet stärks denna EU-förordning.

Dock visar nu Livsmedelsverket ett intresse för att vara till stöd för de företag som vill börja sälja livsmedel innehållandes insekter. För en tid sedan anordnades ett möte och dialogen kommer att fortsätta, med ett nytt möte i januari.

– Vi välkomnar den nystartade branschföreningen. Den gör att det blir mycket lättare för oss att fortsätta samarbetet. Nu gäller det att tillsammans se vilket behov av stöd företagen har, säger Annica Sohlström.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 06 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste