Den om åsikter och beslut

Jag har haft mer eller mindre ångest över detta eftersom jag, tanken svindlar, inte kunnat välja någon speciell åsikt att förmedla. Fyra veckors ditid i grisproduktionen har jag förespråkat länge både privat och i offentliga sammanhang och nej #metoo har jag redan diskuterat värdet av tillräckligt.

Cissi Klasson är en av Jordbruksaktuellts nya studentkrönikörer. Foto: Emma Sonesson

Jag tog ställning för minkbranschen i samma stund som jag lät sy om en gammal minkkappa som nu är användbar igen. Så visst, åsikter har jag, jag har bara svårt att välja vad som kan passa här. 

Som ni kanske förstår så är denna åsiktsmaskin tillika unga kvinna lantmästarstuderande. Jag valde att ta lantmästarexamen i våras men också att gå sista året och i vår blir det kandidatexamen i ekonomi.

Jag ångrar inte en sekund av beslutet även om jag har svårt att bara plugga utan gärna roar mig med både jobb, häst och annat kul. Jag har problem att välja helt enkelt, jag vill göra allt alltid. Detta har gjort det senaste året periodvis ganska jobbigt.

Mina mål är satta sedan länge och jag vet vad jag vill. Däremot har jag jobbat hårt med att anta en strategi och lägga upp en konkret plan för att uppnå resultat. Jag har stött och blött och diskuterat med människor jag har stort förtroende för och det är sällan jag känt mig så säker och så utlämnad på samma gång. 

Cecilia Klasson 

Ålder: 27 år

Aktuell: En av Jordbruksaktuellts nya studentkrönikörer

Studerar: Lantmästare

Huvudintresse inom lantbruk: Konventionell grisproduktion

Viktigaste frågan för branschen: Lantbrukare behöver bli medvetna om sin roll för att bli ett lönsamt företag. Medvetenhet i eget intresse, kunskap och personlighet är avgörande. Ta beslut utifrån mätbara tal istället för magkänsla. 

Tredje året på Alnarp är ett medvetet val i min plan och än så länge har min egen utveckling stegrat i en exponentiell kurva tack vare det beslutet. Kunskaper som jag kommer kunna utnyttja i kommande steg är inhämtade och en ökad förmåga för helikopterperspektiv har vuxit fram.

Kanske handlar valet inte alltid om att välja rätt från början utan att välja en förändringsbenägen attityd, där man alltid är beredd att omförhandla sitt beslut om det krävs. 

Beslut är värst när de inte är tagna, samtidigt ska man akta sig för att fatta beslut som inte är välgrundade hos både sig själv och omgivningen. Ett genomarbetat beslut i en strategisk riktning gör alla mindre val så mycket enklare.

Tydliga mål är en del av framgången och jag förstår nu att tidigare beslut, även om jag inte haft en tioårsplan eller strategi, har bidragit till framgång i jakten. Istället för att göra bara Alnarp i tre år, gjorde jag Skåne och jag måste erkänna att Skåne har tagit en plats i mitt hjärta. 

Livet handlar om att välja och stå för sina beslut. Det om något är en framgångsfaktor som gynnat mig det senaste året och jag känner mig säkrare i processen. Jag önskar alla ett gott slut på 2017 och om ni inte redan valt riktning så är det hög tid.

Cissi Klasson 
Lantmästarstuderande årskurs 3

 

  

 
Artikeln publicerades tisdag den 26 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera