Årets plus och minus

Vi på Jordbruksaktuellt frågade ett gäng personer från branschen vad som varit årets plus, minus och vad man önskar inför 2018.

Emilia Astrenius Widerström, ordförande LRF Ungdom.  Foto: Magnus Jacobsson

Emilia Astrenius Widerström

Ordförande LRF Ungdomen

Årets plus?

– Livsmedelsstrategin- det visar ändå en vilja från politiken att man vill något med det svenska gröna näringslivet.

Årets minus?

– Polariseringen i debatten om skogen och vad som finns på bordet har jag upplevt hårdnat rejält i år.  Det tycker jag är jättetråkigt för det bygger på många gånger okunskap på hur allt hänger ihop och oviljan att lära sig av varandra.

Önskan inför 2018?

– Valår nästa år då, och av de valstrategier jag har sett hoppas jag att valfläsket sträcker sig utanför 50-skyltarna för att de gröna näringslivet skall få chansen att utvecklas i framtiden.

Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB. Foto: Magnus Fond

Maria Forshufvud

Vd Svenskmärkning AB

Årets plus?

– Ett stort plus är naturligtvis att märkningen Från Sverige tagit för sig så väl. Det finns en bra bas med mer än 7 500 registrerade produkter inför 2018. Det är till god nytta för konsumenter som enkelt vill kunna välja svenska råvaror, livsmedel och växter. Märkningen påverkar helt klart efterfrågan på svenska råvaror och bidrar därmed till att stärka förutsättningarna för svensk produktion. Det är riktigt bra.

Årets minus?

– Det är andra sidan av myntet. Den snabba tillväxten för märkningen skapar efterfrågan och en del råvaror är svåra att få tag på. Därför behövs tillväxt! Saknas de nödvändiga svenska ingredienserna kan produkten inte märkas med Från Sverige. Det handlar framförallt allt om att kött-ägg-och mjölk ska vara 100 procent svenskt i en märkt produkt.

Önskan inför 2018?

– En självklar önskan är att märkningen fortsätter utvecklas positivt. Jag önskar också de svenska mervärdena fortsätter vara starka och även utvecklas. Företagen är intresserade av en tydlig märkning därför att konsumenterna frågar efter det svenska ursprunget. Och viktiga skäl för konsumenternas efterfrågan är just de svenska mervärdena.

Per Watz har kycklingproduktion och växtodling på Tumbo Husby Gård. Foto: Jenny Andrén

Per Watz

Kycklingproduktion och växtodling på Tumbo Husby Gård

Årets plus?

– Vi har haft en kanonbra produktion på kycklingarna, med jättefina uppfödningssiffror hela 2017. Mer personal och en del omgjorda rutinerna har slagit igenom perfekt och gett oss det bästa resultatet någonsin!

– Vi har också gjort en del nya roliga investeringar, bland annat en ny flispanna och det har gått riktigt bra.

Årets minus?

– Hela debatten runt glyfosat! Ett stort minus enligt mig är att det bara blev en femårig förlängning.

– Vi i Sverige är världsledande på att ta vara på miljön och vi gör ingenting utan att det är genomtänkt och vi dokumenterar precis allting. Glyfosat ska vi enligt mig få använda i framtiden. Annars har vi skapat oss ett problem. Om det nu inte finns bra alternativ. Men det finns inte i dag. Då måste vi göra om vår växtodling, sätta in mer fossilt bränsle och tänka på ett annat sätt. Det tror inte jag är bra för miljön.

Önskan inför 2018?

– Lagom med sol, lagom med regn. Bra spannmålspriser och bra konsumtion av svensk kyckling.

Att alla i min familj får vara friska och glada och att vi hinner ha mycket härlig semester. Även om jag driver ett stort lantbruk försöker jag leva någorlunda som en vanlig löntagare gör. Jag tar semester på sommaren och umgås med nära o kära!

Mikaela Trozelli är växtodlare på Tågerups Gård, Skåne. Foto: Lantmännen

Mikaela Trozelli

Växtodlare på Tågerups Gård, Skåne

Årets plus?

– Jag bedömer att vi har haft en bra skörd med bra kvalité. Vi har lyckats bra med skörden och priset på råg. Höstvetet var också helt okej. Rapsen var något sämre, men vi lyckades pricka in skapliga priser. Årets skörd var mycket bättre än förra året, då var skörden inte så bra.

– Ett annat plus var att vi fick förlängt godkännande av glyfosat i fem år. Men det är dock bara i fem år. En önskan vore att man skulle kunna hitta ett alternativ som är lika bra. Just nu verkar det dock inte så enkelt. Prismässigt tror jag det blir svårt att slå glyfosat.

Årets minus?

– Vädret! Det har varit väldigt regnigt. Det började någon gång i juni och så har det fortsatt. När man tänkte att nu blir det väl snart bättre, då blev det ännu värre. Men det är tur att det ändå blev en bra skörd.

Önskan inför 2018?

– Att priset på spannmål går upp så att vi kan sälja våra produkter till ett bra pris. En annan önskan vore att politikerna lyssnade mer på oss lantbrukare, i till exempel glyfosatfrågan.

Kristina Yngwe, Riksdagsledamot (C). Foto: Carolina Wahlberg

Kristina Yngwe

Riksdagsledamot (C)

Årets plus?

– Som politker var årets plus att besluta om livsmedelspolitiska mål som bland annat säger att vi ska öka livsmedelsproduktionen.

Årets minus?

– Som lantbrukare var årets minus  helt klart skördevädret.

Önskan inför 2018?

– Inför 2018 hoppas jag på bättre väder, att landsbygden och lantbruket tar plats i valdebatten och att det blir en ny regering.

 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 30 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera