Det finns ett fortsatt stort intresse av att köpa bra åkermark

Mats Nilsson är skogsmästare och fastighetsmäklare på Areal i Linköping, han tycker att 2017 har varit ett bra år med höga priser.

– Till 50 hektar skog eller mark finns det väldigt många köpare. För ett produktionsjordbruk finns det också intresse, men det är svårare att sälja då det måste passa köparen så specifikt, säger Mats Nilsson fastighetsmäklare på Areals kontor i Linköping. Förutom i Östergötland är Mats kontor också verksamma i norra Kalmar, södra Sörmland och södra Örebro län. Foto: Johan Westman, Areal

Hur har efterfrågan varit i år jämfört med förra året?

– Vi upplever generellt att efterfrågan har varit god. Det finns undantag, men det har varit en stark marknad både på åkermark och skogsmark, säger Mats Nilsson.

Hur har utbudet varit?

– Det har varit något mindre och lite mer avvaktande. Vilket kanske också är ett av skälen till att det varit lite bättre priser. Men jag upplever inte att 2016 var så bra heller.

Hur har priserna varit?

– De har varit lite starkare i år. Skogspriserna har nog gått upp 10 till 20 kronor per kubik. När det gäller lantbruksmarken varierar det stort mellan 300 000 kronor per hektar till 35 000 kronor. I den starka jordbruksbygden är priserna bra. Det finns ett fortsatt stort intresse av att köpa bra åkermark.

Vem är den typiska köparen?

– När det gäller åkermark är det en granne. När det gäller skogsmark är det också ofta någon som äger skog i närområdet. Fast ibland kommer det in folk utifrån. Men oftast är det grannar som bjuder mot varandra som gör att en hög prisnivå bibehålls. Det är tack vare grannarna som vi har en stabil fastighetsmarknad. Utan dem skulle nog nivåerna variera lite mer när det gäller skog.

Vad ser du för trender?

– Det har varit bättre tider för både gris och mjölk. Men det har varit tuffare för spannmålsbönderna i år med lägre priser och svårare skördeväder. Generellt råder det en optimism i vårt område, som i stort består av aktiva produktionslantbruk

Enligt Mats är det oftast mark och gamla ekonomibyggnader som säljs i hans områden. Inte lika ofta produktionsjordbruk med nyinvesterade stallar. Fast i skrivande stund finns både en köttdjursgård och en mjölkgård i hans område till salu. Den här typen av fastigheter är mer utmanande att sälja.

– En duktig företagare som driver ett lantbruk har gjort gården väldigt specifik för sig själv. Att hitta en tvilling är omöjligt, men man måste hitta en köpare som är hyffsat likt. Att överlåta de här kompletta företagen är något helt annat. Men det är kul också!

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera