Så vill svenskar egentligen bo

De som bor på landsbygden är mer nöjda med sitt boende än andra och var tredje svensk skulle helst bo på landet om de fått välja, visar en undersökning från Landshypotek Bank.

Många drömmer om att bo på landet. Det visar en undersökning från Landshypotek Bank. Foto: Carolina Wahlberg

Topplistan

Här är de ställen i Sverige där flest bor enligt deras önskan:

Halland                               65%

Kalmar                                61%

Jämtland                            59%

Gotland                              59%

Blekinge                             58%

Örebro                                57%

Kronoberg                          56%

Dalarna                               55%

Gävleborg                          55%

Skåne                                 55%

Landsbygden lockar allt mer visar undersökningen. Av de boende på landsbygden uppger drygt sju av tio att de har sitt drömboende, i kontrast till städer och tätorter där knappt hälften bor som de drömmer om.

– Tvärtemot den bild som vi ofta möter är det livet utanför storstäderna som lockar.  Landsbygden står både för drömmen och ger de värden vi svenskar vill ha för vårt boende.  Undersökningen bekräftar att många landsbygdsboende tycker att de har gjort rätt val för sitt boende, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, tillförordnad vd på Landshypotek Bank, i ett pressmeddelande.

Det framkom även att en lugn omgivning toppar svenskars lista på vad som är viktigast vid bostadsval, tätt följt av möjlighet att utöva sina intressen samt nära till skog och natur.

Elin Fries
Elin Fries
Tel: 019-16 64 68
E-post: elin@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 01 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera