Mellangrödor godkända som ekologisk fokusareal

2018 blir det nya möjligheter för att uppfylla den eklogiska fokusarealen. Fånggröda byter namn till mellangröda och antalet grödor som är godkända att använda som mellangröda utökas. 

Under hösten gick Jordbruksverket ut med nyheten att det skulle vara möjligt med att så fånggrödor för att uppfylla kraven o ekologisk fokusareal. Nu utökas antalet grödor som är godkända och beteckningen ändras från tidigare fånggröda till att nu kallas mellangröda.

Mellangrödan ska sås in efter skörd av huvudgrödan, men senast den 31 augusti. Den ska bestå av en blandning av minst 2 av dessa grödor: betor, blodklöver, bovete, havre (vår), honungsört, korn (vår), oljerättika, persisk klöver, purrhavre, rajgräs, raps (vår), rybs (vår), råg (vår), rågvete (vår), rättika, solros, subklöver, sudangräs, tagetes, vete (vår), vicker, vitsenap, ärter. Blandningen får inte innehålla någon annan än dessa grödor.

Mellangrödan får brytas tidigast den 1 november. Den har omräkningsfaktor 0,3. Det betyder att 1 hektar mellangröda räknas som 0,3 hektar ekologisk fokusareal.
 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 28 december 2017

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera