Nya uppdrag för landets länsstyrelser

Långsiktigt säkrande av dricksvatten och övertagande av polisens djurskyddsuppgifter. Det är två av länsstyrelsens nya uppdrag 2018. 

Nytt år och nya uppdrag för länsstyrelserna runt om i landet. I sommar kommer de bland annat att ta över polisens uppdrag kring det praktiska arbetet kring omhändetagande av djur. Foto: Mostphotos

En stor ny förändring är att länsstyrelsen kommer att ta över polisens praktiska arbete när djur omhändertas. Detta kommer att ske från och med i sommar, den 1 juni.

– Vi arbetar för fullt för att övertagandet ska gå så smidigt som möjligt. Det handlar bland annat om upphandling av djurhem, utbildning av personal, framtagande av IT-system, ekonomiska frågor, arbetsmiljöfrågor och informationsaktiviteter. Allt för att kunna gå igång 1 juni så friktionsfritt som möjligt, säger Hillevi Upmanis, nationell projektledare för länsstyrelsernas övertagande av uppgifterna, i ett pressmeddelande.

60 miljoner

För att sköta dessa nya uppgifter kommer länsstyrelserna tillsammans att få omkring 60 miljoner kronor extra per år. I och med att det redan i dag är länsstyrelsen som ser till att djurskyddslagen följs, hoppas man att det nya uppdraget ska bli till gagn för djuren.

– Vårt mål är att det ska bli effektivare. Att vi slipper den här kommunikationen över myndighetsgränserna att det stannar inom en myndighet, säger Hillevi Upmanis, till Sveriges radio.

En annan viktig fråga som varit på tapeten de senaste åren till följd av torka och vattenbrist, är den framtida tillgången på dricksvatten av god kvalitet. Något som riksdagen tagit på allvar i och med en stor miljö- och naturbudget. Något som man på Länsstyrelsen i Västra Götaland ser som positivt.

Säkra drickvatten

– Under året gör vi en rad satsningar för att långsiktigt skydda vårt viktigaste livsmedel - dricksvattnet, både i dag och i framtiden. Även om vi i Västra Götaland i huvudsak varit förskonade än så länge, så har frågan om brist på grundvatten krupit närmare vilket gör det angeläget att vi ökar kunskapen i samhället och gör åtgärder så att vi långsiktigt säkrar en hållbar dricksvattenförsörjning, säger Sandra Brantebäck, vattenvårdsdirektör i Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Digitalisering för att förbättra service till företag, medborgare och samhällsaktörer är ett annat fokusområde under året. 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 03 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera