Största utbrottet av listeria någonsin

Hundratals personer har hittills dött till följd av det stora listeriautbrottet som just nu pågår i Sydafrika.

Andra länder i Afrika har stoppat importen av kött från Sydafrika. Foto: Mostphotos

Utbrottet av listeria i Sydafrika kan vara de största någonsin. Det rapporterar Ekot. Listeriasmittan är ett stort samtalsämne i landet just nu och spridningen har lett till stor oro i landet. Sedan i januari 2017 har mer än 1 000 personer blivit sjuka och 200 personer har dött. Många av de som gått bort har varit barn och gamla.

– Vad kommer hända med barnen, vi har ju redan ätit av de här produkterna, kommer vi bli sjuka eller dö i morgon? Det frågar sig Perl och Pure som Sveriges Radio intervjuat utanför en mataffär i staden Hazyview.

En enda smittkälla

Det är FN:s världshälsoorganisation WHO som uppskattar att utbrottet är det största man hittills känner till. Listerian sprids via livsmedel och myndigheterna i Sydafrika säger sig ha identifierat en charkuterifabrik som enda smittkällan. Företaget har dragit tillbaka samtliga av sina produkter.

Stoppad import

Listeriautbrottet i Sydafrika har lett till att många länder i Afrika har slutat importera Sydafrikanskt kött. Köttproduktionen länge varit en viktig näringsgren i landet och den stoppade importen slår hårt mot landets ekonomi och varumärke som köttproducent.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Vad får man tjäna pengar på och inte?

En sak som mer och mer har slagit mig och som gör mig uppriktigt konfunderad och bekymrad, är att det inom de gröna näringarna finns någon slags inofficiell men ändå jättetydlig åsiktskorridor, gällande vad som är ”okej” att tjäna pengar på och vad som är en ”riktig” lant- och/eller skogsbrukare. Personer som brukar sin mark på lite alternativa sätt blir ofta ifrågasatta, inte tagna på allvar och beskylls ibland för att bara hålla på med en ”hobby”. 

Kommentera