1,5 miljarder kronor delas ut under 2018

Lantbrukets intresse för att söka stöd från Klimatklivet ökar, enligt rapporter från länsstyrelser runt om i landet.

De investerade medlen ska enligt Naturvårdsverket ha som huvudsakliga syfte att minska växthusgasutsläppen. Foto: Mostphotos.

I år ligger investeringsstödet Klimatklivet p på 1,5 miljarder kronor. Pengarna ska gå till klimatinvesteringar på lokal nivå, exempelvis i en stad eller en kommun, på ett företag, i en skola eller i ett län. Enligt länsstyrelserna runt om i Sverige ökar intresset från lantbrukets sida för att söka investeringsmedel från Klimatklivet.

Då kan du lämna in ansökan:

17 april-17 maj (beslut planeras till september)

27 augusti-27 september (beslut planeras till december)

Källa: Naturvårdsverket

– Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sanne Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne i ett pressmeddelande. Skåne är ett av de län där intresset ökat de senaste åren.

Även i Västra Götaland har länsstyrelsen märkt av ett ökat intresse. Efter den senaste ansökningsomgången som avslutades 15 februari var det bland annat två gårdar i länet som beviljades stöd för att investera i biobränslepannor för spannmålstorkning och uppvärmning. Att fler ansökningar kommer in ses som positivt. Samtidigt finns andra angränsande branscher som kunde bli mer aktiva på att söka stöd.  

– Livsmedelsbranschen är en bransch med stor potential, men där vi inte sett så många ansökningar tidigare, säger Jan Mastera, handläggare för Klimatklivet på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i pressmeddelandet.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 28 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Att ha foten kvar i myllan

Att lantbruket är en bransch som skiljer sig ganska mycket från de flesta andra tror jag vi kan vara ganska överens om. Lantbruket har egna krav och en egen ekonomisk situation. Faktum är att vi producerar något så viktigt som livsmedel men det som märks mest i den dagliga driften är kanske det att vädret sätter schemat och arbetets upplägg för dagen. Detta ställer vissa särkrav, krav på stresstålighet och management men framförallt att man som arbets­ledare och arbetstagare är flexibel i tanken och kan ändra sin planering när vädret slår om. 

Kommentera